POŽARI ŠIROM SRBIJE: GORI I REZERVAT CARSKA BARA, VATROGASCI NA SVE STRANE!

Više od 800 hektara šuma, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode „Carska bara“ gori zbog paljenja strnjišta, u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata.

Za sada nije ugroženo selo Belo Blato, saopštio je kabinet gradonačelnika Zrenjanina.

Jak vetar ometa gašenje požara u kojem učestvuje deset vatrogasnih vozila dobrovoljnih društava, pet vozila profesionalne vatrogasne službe, poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama krče pojas da bi sprečili dalje širenje vatre.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je na terenu, a hitno je zasedao zajednički štab sa predstavnicima Mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom.

Gašenje koordinira vatrogasno-spasilačka brigada, a deset vatrogasnih vozila je u pripravnosti.

I na području Južnog Banata, a tako i Pančeva ove jeseni, bez obzira što je protivzakonito, učestalo je paljenje njiva.

Na međunarodnom putu ka Rumuniji povremeno su i ozbiljne dimne zavese koje otežavaju saobraćaj, navodi portal 013.info.rs, dodajući da nije redak slučaj da stradaju i drvoredi vetrozaštitnog pojasa pored puta.

Njive se pale posle berbe, a korist od ove štete verovatno je u jednostavnijem, manje složenom i manje skupom oranju koje će uslediti, jer zeleni ostaci po njivama kojih je ove godine bilo dosta, kada izgore više ne ometaju traktore, pa je time oranje jeftinije.

Na prostoru poljskih požara kojih u atarima Južnog Banata bude i pedesetak dnevno, primetne su i vatrogasne ekipe u intervenciji. Prioritet je zaštita objekata kojima se poljski požari približe kao i neobrane njive.

Na snimku koji je dronom napravio Zoran Kompar može se videti kako gore njive u okolini Dolova.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *