Praljak nudio ortov Mladiću!

HRVATSKI GENERAL ZVAO RATKA DA ZAJEDNO IZVRŠE SAMOUBISTVO?

 

Praljak nudio ortov Mladiću!

 

Praljak: „Ratko, samo mrtvi možemo pobediti Hag“! Mladić je kratko odvratio, „samo se kukavice plaše i u smrti traže spas“

Po svemu sudeći Praljak je bio spreman da bočicu sa otrovom, cijanidom, podeli sa srpskim generalom Mladićem, jer je verovao da će na taj način još više obesmisliti politički sud sile u Hagu, kako ga je više puta nazivao i koji nije priznavao, iako je taj sud i oformljen na traženje upravo države Hrvatske

 

Nekadašnji haški pritvorenik Vojislav Šešelj izjavio je da veruje da je Praljak otrov uneo tako što je bočicu vezao sebi za penis, budući da se jedino genitalije ne opipavaju pri pretresu od strane zatvorskih čuvara

 

 

Samoubistvo hrvatskog generala i nekadašnjeg pozorišnog reditelja Slobodana Praljka, koji je 29. novembra, posle izricanja presude Haškog tribunala na 20 godina robije, popio otrov usred sudnice, uzbudila je region ali i čitav svet.

Završetak rada Tribunala u Hagu tako nije mogao da bude tragičniji i dramatičniji a kako Afera ekskluzivno saznaje, pokojni Slobodan Praljak je samo desetak dana pre svog suicidnog poteza i ispijanja bočice sa otrovom, ponudio i generalu Ratku Mladiću da na isti način okonča svoj život!

Naime, kako su neki elektronski mediji u Hrvatskoj preneli, general Praljak je prilikom kratkog susreta u hodniku zatvora u Sheveningenu Ratku Mladiću, samo nekoliko dana pred izricanje presuda i jednom i drugom, tiho prozborio:

-Ratko, ne smemo živi odavde, samo ih mrtvi možemo pobediti“!

General Mladić je prema neimenovanim izvorima kratko odvratio da se „samo kukavice plaše i u smrti traže spas“.

Po svemu sudeći Praljak je bio spreman da bočicu sa otrovom, cijanidom, podeli sa srpskim generalom Mladićem, jer je verovao da će na taj način još više obesmisliti politički sud sile u Hagu, kako ga je više puta nazivao i koji nije priznavao, iako je taj sud i oformljen na traženje upravo države Hrvatske.

Inače, u hrvatskoj ali i javnosti u okruženju ne prestaje da traje dilema na koji je način Slobodan Praljak uspeo da unese bočicu sa otrovom u Hašku sudnicu kada je poznato da se pre ulaska svi okrivljeni detaljno pretresaju.

Nekadašnji haški pritvorenik Vojislav Šešelj izjavio je da veruje da je Praljak otrov uneo tako što je bočicu vezao sebi za penis, budući da se jedino genitalije ne opipavaju pri pretresu od strane zatvorskih čuvara, ali neki hrvatski mediji takođe pominju i mogućnost da mu je otrov dao neko od haških čuvara kojeg je potplatila hrvatska služba bebzbednosti, ne bi li na taj način od Praljka napravili velikomučenika i bacili u zasenak krivicu koja je preko suda u Hagu pala na državu Hrvatsku!

Bilo kako bilo, smrt generala Praljka nešto je još neviđeno u dvoipodecenijskom radu Haškog tribunala i nešto što je svakako bacilo na samom kraju njegovog rada, ogromnu mrlju na ovaj međunarodni sud. Iako Slobodan Praljak nije jedina žrtva Haga i jedini osuđenik koji je preminuo u Sheveningenu, način na koji je okončao svoj život uzdrmao je ovu međunarodnu istituciju do temelja.

Ne samo da mu je smrt bila neuobičajena već je takav bio i ceo život Slobodana Praljka. Rođen je u Čapljini u Bosni,  diplomirao je na tri fakulteta, i kako piše hrvatski Večernji list, bio pripadnik tri vojske, vlasnik brojnih preduzeća i nekretnina koje je kasnije preneo na članove porodice. Elektrotehniku je diplomirao 1970, filozofiju i sociologiju 1971. a godinu kasnije završio je i Akademiju za pozorište i film. Radio je najpre kao pozorišni reditelj, a kasnije je, između ostalog, snimio televizijsku seriju „Blesan i tulipan”, dokumentarni film „Smrt psa”, film „Povratak Katarine Kožul”. Pred rat, 1991. godine je snimio i dokumentarni film o Sandžaku i Novom Pazaru gde se kao jedan od muslimanskih nacionalističkih lidera promoviše i Sulejman Ugljanin.

Tokom suđenja u Hagu izdao je 18 knjiga s dokumentima iz Domovinskog rata i analizama rata u BiH. Hrvatsko ministarstvo finansija te je knjige proglasilo šundom i pre četiri godine naplatilo mu PDV. Često je govorio da mu je pozorištze u krvi i da bi voleo da umre na daskama koje život znače. Želja mu se na neki način ispunila, preminuo je na velikoj sceni Haškog tribunala u poslednjem činu tragedije koju je sam režirao. Ratko Mladić nije prihvatio ulogu u ovoj Praljkovoj i haškoj tragediji.

Srećko Milovanović

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *