PREDSKAZANJE: Krvava kiša pada nad Srbijom, evo kakav je to znak!

„Krvava“ ili „crvena“ kiša, zvali su naši stari prljave kapljice koje od jutros padaju širom Srbije.

Nekada se verovalo da su ovakve padavine sastavljene od krvi koja je prolivena u ratu, te da zato ona sama najavljuje nove sukobe. Ipak, danas je jasno da kišu obogaćuje pesak iz Sahare, a jedino što on najavljuje je da ćete posle posla morati ili u perionicu, ili na hemijsko čišćenje.

Meterolozi objašnjavaju odakle pesak iz Afrike u kiši nad Srbijom.

– Za nama je veoma topla sedmica, koju su okarakterisala jaka južna strujanja. Dolazilo je priliva veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, te su temperature bile i za 10-ak stepeni više nego što je to prosek za sredinu aprila. Ujedno sa prilivom toplog vazduha došle su i ogromne količine peska iz Sahare. Ove čestice su, prelazeći preko Mediterana, pokupile vlagu sa mora – objašnjava meterolog Đorđe Đurić.

Na tom putu došlo je do kondenzacije, nastali su oblaci, a samim i kiša.

– Na svim automobilima, garderobi, prozorima, vegetaciji vide se tragovi te obojene ili prljave kiše, koji će tek biti primetni kada se kaplje osuše. Proteklih mesec, dva ovo se javljalo češće, te smo tako krajem marta imali „žuti“ sneg u Ivanjici, samo dan nakon što su Kavkaz prekrili narandžasti smetovi. Ipak, rekao bih da je u Srbiji koncentracija peska u kiši verovatno najveća baš danas. Još sutra bi situacija mogla biti ista, ali od od utorka uveče kreću severni vetrovi, koji će rasterati oblake pune peska – objašnjava Đurić.

Pre nego što je meterologija mogla da ponudi objašnjenje, narodi širom sveta su stragovali od prašnjave kiše. Ona se pominje čak i u „Ilijadi“, kao loše predskazanje. Kada bi pesak iz Afrike stigao do Engleske verovalo se da se „mleko i puter pretvaraju u krv i da umiru kraljevi“. U srednjovekovnoj Nemačkoj „krvava“ kiša smatrala se za jedan od vesnika kuge.

Kako da očistite zaprljale površine

Mada koncentracija peska u kiši nije velika kao pre 50-ak godina, kada su vrhovi Durmitora osvanuli potpuno rumeni, automobili, odeća i stakla će morati na pranje.

Ukoliko se odlučite da automobil odvezete u perionicu, potrudite se da ga večeras parkirate u garažu ili ispod neke nastrešice, kako vam ne bi propao sav posao.

Iskusne domaćice savetuju da se prozori od peska iz Afrike najbolje čiste pomoću hladne vode, deterdženta, sirćeta i dobrog brisača za stakla. Ukoliko ovo poslednje nemate, stari trik sa novinskom hartijom i dalje može da posluži.

Iako su mrlje od peska veoma ružne, na odeći nisu tvrdokorne, te ih i obično pranje u mašini može skinuti. Ipak, najbolje je da ne dozvolite da se skore, već da ih, ako ste u mogućnosti, što pre stavite u bubanj.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *