Preminuo jedan od najvećih srpskih komičara!

U Kragujevcu je u 86 godini preminuo glumac Ljubomir Ubavkić Pendula.

Umesto drugog komentara, evo reči Radivoja Lole Đukića:
– Smešan kao Čkalja, studiozan kao Mija, a glumi celim telom kao Marsel Marso. Da živi u Beogradu, ne bi silazio sa malog ekrana. Da živi u Holivudu, Džeri Luis bi mu davao šlagvorte na velikom ekranu. Možda je, ipak, srećan što živi u Kragujevcu – jer tu ne silazi sa žive scene, na njoj nije samo slika svoje slike kao na malom ekranu, sa nje vidi osmeh svojih gledalaca, nadohvat ruke su njihove ruke koje pljeskaju. Da li je uopšte potrebna veća slava?

Komemoracija povodom smrti našeg glumca je u subotu, 21. oktobra u 9 časova na Sceni Joakim Vujić Knjaževsko-srpskog teatra. Sahrana je istog dana na Varoškom groblju u 14 časova.
Ubavkić je rođen 13. januara 1931, u Otočcu, u Lici, u onoj, „onoj“ staroj Jugoslaviji – kraljevini, gde mu je otac službovao kao oficir.

Kao dete dolazi u Kragujevac i prve glumačke korake pravi u sanduku maminog klavira, a kasnije ih nastavlja u Dramskoj sekciji kragujevačke Druge muške gimnazije, OKUD-u „Sreta Mladenović“ i Dramskom studiju Doma omladine.

Tu ga je pre više od šest decenija zapazio tadašnji istaknuti kragujevački glumac Stevan Mišić Ceca, i odveo ga ondašnjem upravniku pozorišta Ljubiši Ružiću, „uveren da će od njega biti nešto“.

I bilo je.

Praktikant i Sava Savić u „Protekciji“, Ivković i Sekulić u „Narodnom poslaniku“, Učitelj muzike u „Svetu“, Mita telefonista, Svetislav, Rista, Ministar i Jovanča Micić u „Putu oko sveta“, Toma kafedžija i Toma pisar u „Opštinskom detetu“, tri uloge u „Malim komadima“, Pera Kalenić u „Gospođi ministarki“, Milorad i Života Cvijović u „Dr-u“, Žan u „Mister dolaru“, Spasoje u „Pokojniku“, Agaton u „Ožalošćenoj porodici“, Jerotije u „Sumnjivom licu“…

Na daskama koje „život znače“ Ljubomir Ubavkić Pendula odigrao je preko 300 uloga i dobio sledeće važne nagrade.

Osim na domaćim pozorišnim scenama igrao je i na pozornicama Austrije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Poljske, Švajcarske, Amerike i Kanade, i ostvario značajne role u televizijskim serijama i TV komedijama kao što su: „Jovan i Jovanka“, „Dr“ „Glumac je glumac“, „Otpisani“, „Povratak otpisanih“, „Više od igre“, „Vreme belog konja“, „Levaci“, „Naše priredbe“, „Vruć vetar“ i „Budilnik“…

Igrao je pođednako uspešno Steriju i Boru Stankovića, Stevana Sremca i Aleksandra Popovića, Branka Ćopića i Dušana Kovačevića, Gogolja i Ljubomira Simovića, Molijera i Mrožeka, Maksima Gorkog…

Izvor: Informer

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *