Presuda Miri Marković 27. juna

Viši sud u Beogradu zakazao je za 27. jun objavljivanje prvostepene presude predsednici JUL-a Mirjani Marković i ostalim optuženima za nezakonitu dodelu državnih stanova 2000. godine.

Danas je inače, u tom sudu u Beogradu, nakon skoro 15 godina okončano suđenje u tom procesu. Na današnjem suđenju završne reči izneli su tužilaštvo i odbrana.

Presuda će 27. juna biti izrečena i nekadašnjoj sekretarki Vlade Srbije Žviki Knežević i tadašnjem direktoru Dipos-a Milošu Lončaru.

Mirjana Marković se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, jer je prema optužnici, kao predsednica direkcije JUL-a tadašnje neke članove Komisije Vlade Srbije za dodelu stanova podstrekavala da dodele stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Suđenje supruzi nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića razdvojeno je početkom godine od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođeni optužbi, dok je Živka Knežević oslobođena dela optužbi, a za druge joj se sudi i u ovom u procesu sa Marković. U postupku pored njih dve, optužen je i Lončar, dok je postupak razdvojen prema Danilu Pantoviću koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi.

Što se tiče Markovićeve, predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *