PRETI EPIDEMIJA: Srbiju napadaju tri tipa virusa gripa, oni bi OBAVEZNO trebalo da se vakcinišu!

Srbija se sprema za eventualnu epidemiju gripa nabavkom novih doza vakcina, što se očekuje za oko nedelju dana, a prema očekivanjima srpskih epidemiologa, ali i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, tipovi virusa koji će nas od decmebra „napadati“ biće AH1N1, poznat i kao i kao svinjski grip, AH3N2 i virus tipa B.

U Srbiju oko 10 oktobra, prema informacijama iz Ministarstva zdravlja, stužu 241.620 doza vakcine, a kako za „Blic“ ističu u „Batutu“, one će biti takozvane trovalentne, odnosno sadržaće sva tri tipa virusa gripa.

– Vakcina će pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži tipove AH3N2 i B virusa. To je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2018/2019, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni. Za njih se očekuje da mogu da izazovu sporadično i epidemijsko javljanje gripa u populaciji stanovništva tokom ove sezone – navode u toj instituciji.

U Ministartvu zdravlja kažu da je nabavljeno, kao i ranijih godina, blizu 250.000 doza, vakcine, koje će oko 10. oktobra stići u Institut za vakcine i serume „Torlak“.

– Očekujemo da u Srbiju stigne 241.620 doza vakcine protiv gripa. Iz „Torlaka“ će se one distribuirati zdravstvenim ustanovama odmah posle dobijanja sertifikata analize u Agenciji za lekove i medicinska sredstva ALIMS – navode nadležni i dodaju da je javni postupak nabavke vakcine sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Istovremeno, kako kažu u „Batutu“, vakcinu protiv gripa, a u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, trebalo bi da prime osobe koje su u posebnom riziku od te respiratorne infekcije.

– Trudnice, bebe starije od šest meseci života, s hroničnim poremećajima plućnog sistema, uključujući i astmu, hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući šećernu bolest i gojaznost. Takođe, trebalo bi da se vakcinišu osobe koje imaju takozvanu bubrežnu disfunkciju, hemoglobinopatiju, hronične neurološke poremećaje, ali i one kojima je imunitet oslabljen, uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa odstranjenom slezinom, primaoce organa – navode u „Batutu“.

Prema epidemiološkim indikacijama, objašnjavaju u „Batutu“, „vakcinacija će se sprovoditi i kod smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima, kod dece, omladine i starih lica smeštenih i zaposlenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama, kao i kod lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.“

Istovremeno, srpski epidemiolozi kažu da prošlogodišnja sezona gripa nije bila jaka, što očekuju da bude slučaj i ove godine. Osim, kako dodaju, ukoliko neki tip virusa ne bude mutirao.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *