PRETI LI NAM TREĆI SVETSKI RAT: Tramp od danas udario na Iran sankcijama, a evo kako ih sve kažnjava!

Američke vlasti od danas primenjuju nove stroge ekonomske sankcije protiv Irana posle povlačenja iz nuklearnog sporazuma te zemlje sa šest velikih sila.

Prva faza sankcija stupila je jutros na snagu u 4.00 po srednjoevropskom vremenu i odnosi se prvenstveno na finansijske transakcije.

Američki predsednik Donald Tramp sinoć je potpisao ukaz o uvođenju sankcija, tri meseca pošto se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma koji je postignut u Beču 2015. godine između Irana i šest velikih sila – SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Prva faza sankcija podrazumeva blokadu finansijskih transakcija, uvoza sirovina, kao i kaznene mere u sektorima kupovine automobila i aviona.

Ovaj paket paket uključuje trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica…

Drugi talas sankcija, koji će stupiti na snagu u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.

Iranski predsednik Hasan Rohani odmah je sinoć reagovao optužujući SAD da vode „psihološki rat“ protiv njegove zemlje.

Tramp je u saopštenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija „strašan, jednostrani dogovor“ kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

„Pozivamo sve države da preduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava sa izborom: ili da promeni svoje preteće, destabilzujuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije“, rekao je Tramp.

On je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom „rizikuju teške posledice“ prema uvedenim sankcijama.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *