PRETI MU 2O GODINA ROBIJE: Vuk Jeremić mora da odgovara za tešku izdaju zemlje!

Vuk Jeremić bi zbog zahteva Rusima da ne koče kosovsku nezavisnost morao da odgovara jer je time narušio interese zemlje, navodi advokat Goran Petronijević. Naime, u dokumentu koji je Srpski telegraf objavio Vuk Jeremić je 2005. od Rusa praktično tražio da smetaju Kosovu, da ne ulažu veto jer bi to, kako je rekao, koštalo karijere svakog srpskog političara.

Petronijević kaže da je ovakvim zahtevom Jeremić napravio najmanje tri krivična dela, za koje bi mogao da odgovara. Naravno, ističe, kvalifikacija bi zavisila od činjenica koje bi se utvrdile.

  • Jedno od tih krivičnih dela je ugrožavanje nezavisnosti, član 305 krivičnog zakonika, i on glasi: „Ko na protivustavan način pokuša da dovede Srbiju u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi kazniće se zatvorom od tri do 15 godina“. Po mom tumačenju, ovde može da bude i ovakva radnja, dakle sprečavanja nekog ko može da nam pomogne, kao što je rusko ulaganje veta, da to ne učini – poručuje Petronijević.

Drugo krivično delo zbog kojeg bi sud mogao da ga procesuira je „ugrožavanje teritorijalne celine pod silom ili na drugi način“.

  • Ovo je sad drugi protivustavan način, piše „ako neko pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili deo teritorije pripoji drugoj državi, opet će se kazniti zatvorom od tri do 15 godina“. To je član 307. Ima još jedno krivično delo, vrlo opasno i stoji kao takvo, a to je „priznanje, kapitulacija ili okupacija“, to je član 306, koji kaže „građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati da prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela kazniće se zatvorom najmanje 10 godina“, znači da je po ovome 20 godina – objašnjava Petronijević.

Kako navodi, do objave dokumenta nije verovao da se naše državno rukovodstvo tako ponašalo.

  • Što kaže narod, dobro smo prošli kako smo mogli sa takvima. Postoji krivično delo izdaje državnih i nacionalnih interesa i dokazivo je. Ako bi se dokazalo da je to on radio na svoju ruku (pozivao se na Tadića, ali Tadić se nije izjašnjavao), ovo bi bilo čisto za organe gonjenja da počnu postupak protiv Jeremića, tužilaštvo da ga pozove i sasluša, a, naravno, i kao svedoka pozvati Tadića. Onda bi se znalo da li bi i on bio obuhvaćen takvom vrstom optužbe ili sumnje ili bi eventualno bio samo svedok. S druge strane, ako je Jeremić uradio kurirski posao, znači preneo Tadićeve reči, onda on tu ne bi mogao da ima neku krivičnu odgovornost, ali moralnu da, jer to se na prvi pogled vidi da je izdaja našeg nacionalnog interesa – zaključuje Petronijević.

Jeremić ni juče nije odgovarao na pozive Srpskog telegrafa.

Izvor: Republika.rs

One thought on “PRETI MU 2O GODINA ROBIJE: Vuk Jeremić mora da odgovara za tešku izdaju zemlje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *