PRIŠTINA PREKRŠILA 3 SPORAZUMA I FORMIRALA SVOJU VOJSKU NAOČIGLED CELOG SVETA!

Na sednici kosovskog parlamenta danas su izglasana sva tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u vojsku Kosova. Sednici su prisustvovali premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i kosovski predsednik Hašim Tači.

Skupština je prvo pojedinačnim glasanjem usvojila 11 amandmana na predlog Zakona o Ministarstvu odbrane Kosova, koje je predložila Komisija za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje rada BSK.

Za Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova glasalo je 106 poslanika, dok je jedan poslanik bio uzdržan. Na Zakon o bezbednosnoj snazi Kosova bilo je predloženo 45 amandmana koji su izglasani pojedinačno i svi su usvojeni bez ijednog glasa protiv.

Za predlog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova glasalo je 107 poslanika. I predlog Zakona o službi u Bezbednosnim snagama Kosova imao je 45 amandmana i svi su usvojeni glasovima 107 poslanika.

Kako su preneli prištinski mediji, srpski poslanici nisu bili u skupštinskoj sali, a u parlament je ušlo i nekoliko budućih „vojnika“.

Nakon glasanja jednog od zakona salom su odjekivali aplauzi.

Inače, Priština je ovim, kako je ranije objasnio srpski državni vrh, prekršila međunarodne sporazume, Kumanovski sporazum, Rezoluciju 1244 i Briselski sporazum.

Inače, član zakona koji sadrži nadležnosti i dužnosti KSB-a ima ukupno tri paragrafa.

„Snaga bezbednosti Kosova štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo“, navodi se u izmenjenom tekstu, koji je usklađen sa preporukama Evropske komisije.

Takođe u zakonu stoji da su „kosovske snage bezbednosti multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom“, stoji u tački 2 ovog člana.

U opštim odredbama se navodi da kosovske snage štite teritorijalni integritet Kosova, zaštitu građana i zajednica na Kosovu daje Vojnu podršku civilnih vlasti, i učestvuje u međunarodnim operacijama.

Osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK.

Iako se ime snaga ne menja, jer su za to potrebne ustavne promene koje zbog suprotstavljanja Srpske liste nisu moguće, menja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga.

Iz Vlade Kosova je najavljeno da će u 17 časova u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini biti organizovana ceremonija transformacije BSK u Oružane snage Kosova.

Izvor: Kurir.rs/Agencije, Koha

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *