PRLJAVI ADVOKAT BOMBAŠA VOĐA HAJKE NA SRBIJU: Ko su ljudi koji miniraju istragu ubistva Olivera Ivanovića?

Od kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da se sumnja da je glavni optuženi za ubistvo 12 Srba kod Podujeva i učesnik martovskog pogroma Fljorim Ejupi umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, žestoka reakcija Prištine je dobila internacionalne razmere.

Fljorim Ejupi, koji boravi na relaciji Nemačka-Albanija-Kosovo, prijavio je nemačkoj policiji predsednika Srbije za navode o sumnji da je umešan u ubistvo lidera Srba sa severa KiM Olivera Ivanovića. Ejupi je kosovski Albanac, koga policija u Tirani vodi kao pripadnika albanske nacionalne armije (ANA). Osuđen je na 40 godina zbog terorističkog napada na autobus „Nis-ekspresa“ kod Podujeva, osumnjičen za ubistvo vojnika NATO i pripadnika KPS tokom 17. marta 2004. godine, a uspeo je i da pobegne iz Bondstila gde je bio zatvoren.

Njegov kriminalni dosije je dugačak i brutalan, a u Prištini je poznat kao lice koje ima dobre kontakte sa kriminogenim krugovima, osim Kosova, i u Severnoj Makedoniji i Albaniji. „Najbezbolnija“ stavka u Ejupijevom dosijeu je neovlašćeno držanje oružja.

Da je predsednika Srbije ovaj kosovski Albanac prijavio organima Nemačke, potvrdio je i advokat Mahmut Haljimi.

– Da, Fljorim Ejupi je obavestio nemačku policiju da ga srpski mediji povezuju sa atentatom na Olivera Ivanovića, što nema veze sa istinom. Ja, kao advokat, ubeđen sam da kada se pomene optuženi za ovo ubistvo Milan Radoičić, aktivira se srpski predsednik nastojeći da mu očisti ime. Ovoga puta je našao jedno lice koje nema veze sa ovim slučajem – rekao je Mahmut Haljimi. Haljimi je trenutno advokat Marka Rošića, jednog od dvoje Srba koji su u pritvoru i kojeg kosovski istražni organi takođe sumnjiče za umešanost u ubistvo Ivanovića. Međutim, poznavaocima prilika unutar kosovskog društva i pripadnicima stranih institucija poput Euleksa, nije iznenađenje što se u ceo slučaj uključio advokat Haljimi. Razlog nije što je branilac Rošiću: Haljimi je Ejupiju bio branilac 2006. godine kada je protiv njega podignuta optužnica za teroristički napad na autobus „Niš-ekspresa“ u Livadicama kod Podujeva, gde je ubijeno 12 i ranjeno 22 Srba.

Advokat Haljimi, koji je juče davao izjave i rekao za Srbiju da je kriminalna država, bio je pod istragom u Albaniji zbog davanja mita, korupcije, a i javno kao svedok u Hagu priznao da je potplaćivao za presude. Međutim, Haljimi ima i druge mrlje koje mu ne opraštaju u Prištini, zbog kojih mu se zamera i danas, a on neprestano dokazuje da je ekstremni Kosovar. U Prištini mu ne opraštaju što je bio sve po potrebi pa i od 1997. do 1999. aktivni saradnik srpske policije, a na vezi ga je držao operativac D. Đ.

– Haljimi je sklon lakim obećanjima, sarađuje sa kriminalcima, vozi skupi džip „rendž rover“. Ima i luksuzan stan u gradu Senđin u Albaniji. I u Albaniji je dobro povezan sa jakim kriminalcima – kaže za „Blic“ pripadnik Euleksa iz Prištine.

Dakle, šta se zna o Haljimiju koji unapred brani Ejupija da nije počinio nikakvo krivično delo niti je kriv za ubistvo lidera sa severa KiM Olivera Ivanovića i prstom pokazuje na druge kao izvršioce.

Jedan od poslednjih slučajeva kada je bio predmet istrage vezan je za slučaj navodne umešanosti sudije Euleksa Frančeska Florija u korupciju. Okružni sud u Tirani 19. septembra 2014. odobrio je zahtev tužilaštva da se pruži pomoć pravosudnim organima u Prištini u istrazi protiv sudije Euleksa i još dvoje osumnjičenih za korupciju. Prištinski organi imali su podatke da je sudija Euleksa Frančesko Flori od 2009. do 2011. godine primio mito od 750.000 evra, na kraju uzeo mito od 360.000 evra, a za to je odbacio sve dokaze u slučaju ubistva poznatog kao „Eksplozija na bulevaru Bila Klintona“ i u slučaju trostrukog ubistva. Iako se Flori branio da nije uzeo mito, prištinski organi imali su podatke da je podmićivanje ugovoreno 2009. godine između advokata optuženog i to Mahmuta Haljimija i sudije Florija.

Prema svedočenju, advokat Haljimi se sastao sa Florijem u pristaništu u Draču, a zatim su zajedno otišli na brod.

– Tokom tog sastanka advokat Mahmut Haljimi i sudija su dogovorili da za svakog od optuženih bude isplaćen mito od po 250.000 evra – navedeno je u zahtevu koje su Tirani uputili organi iz Prištine. Jedini iz zatvora je pušten Nusret Cena čiji je brat Afet Cena platio 360.000 evra koje je dogovorio advokat Haljimi sa sudijom. Tada su tužilaštvo u Prištini i Euleks tražili informaciju od organa u Tirani – o tome gde su osumnjičeni ušli u Albaniju, koje automobile su koristili, kao i imena osoba sa kojima su putovali.

Advokata Haljimija, koji govori o Srbiji kao zločinačkoj, javnost Srbije imala je priliku da sluša kao svedoka tokom suđenja Slobodanu Miloševiću. Tokom aprila 2002. godine, Haljimi svedoči u Hagu, a optuženi Milošević ga ispituje. Govori se i o ubistvu porodice Jašari. Haljimi priznaje svoje veze u to vreme sa srpskom policijom:

Otišao sam u njegovu kancelariju da intervenišem povodom tog slučaja (ubistvo Jašarija). Bio sam u kancelariji D. Đ. (ime poznato redakciji, srpski policajac sa severa Kosova). Činjenica je da smo imali sasvim dobre odnose jer smo generacija. Međutim, mi nismo bili bliski prijatelji – svedoči Haljimi, koji na pitanje Miloševića u jednom trenutku priznaje: „Davao sam mito. Bio je to jedini način da ishodim slobodu za moje klijente“.

Na suđenju Fljorimu Ejupiju za bombaški napad kod Podujeva, zaštićeni svedok pod imenom „Alfa“, njegov prijatelj iz zatvora, svedočio je da Ejupi „za razliku od ostalih zatvorenika koji tvrde da su nevini, nikada nije rekao da je nevin, bio je ponosan i često se hvalio što je učestvovao u bombaškom napadu na autobus“. Ejupi je osuđen na 40 godina pred Unmik sudom, ali ga je potom sud pod patronatom Euleksa oslobodio 2009. godine.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *