Prljina “Ćelija 12” književni hit u Srba!

POSLE KIJE I LUNE SRPSKA KNJIŽEVNOST DOBILA NOVU RIJALITI SPISATELJICU

 

 

 

Među onima koji čitaju kjnige srpskih starleta najviše je mladih, od sonovne škole do fakuteta. Ono što su srpskoj omladini nekada bili Zmaj, Ršum ili Dobrica Erić, danas su Kija, Lina i Nina

Kako sama autorka kaže u knjizi je bila potpuno iskrena i ništa nije ulepšavala. Ponosna je što je interesovanje javnosti ogromno. Na opaske da neki delovi javnosti smatraju da starlete ne treba da objavljuju književna dela nije htela da daje komentare

 

Srpska književnost ovog proleća obogaćena je za još jednu knjigu čiji je je autor straleta i učesnica rijaliti šou programa. Nakon literarnih prvenaca Kije Kockar i Lune Đogani, kao spisateljica se oprobala i Nina Prlja, bivša učesnica rijaliti “Parovi” inače poznata po svom kontroverznom životu i hapšenju u Dubaiju zbog šverca droge.

Podsetimo, Nina Prlja je nekadašnja učesnica rijalitija Parovi, koja je bila uhapšena 2016. godine, pod sumnjom da je deo organizovane kriminalne grupe beogradskih mula koje su krijumčarile kokain u Emirate. Ona je u jednoj emisiji progovorila o tome šta je sve preživela, a onda i otkrila ko je zapravo bio kriv za nemile događaje.

– U međuvremenu Filip je otvorio firmu koja se bavila uvozom i izvozom nekog voća. Njihova sekretarica bila je uhapšena sa kokainom u vagini. Ona je tada trebala da ide za Dubai i nju su uhvatili na aerodromu, to je starija gospođa i još ima troje dece. Policija je tada mene optužila da sam sa Filipom sve organizovala. U tom trenutku nisam znala o čemu se radi – priznala je Nina svojevremeno u emisiji „Iza rešetaka“.

Nina je svoju autobiografiju smestila među stranice romana  “Prvom klasom do ćelije 12” a prvo izdanje ove knjige već je rasprodato! Na promociji koju je Nina organizovala u Medija Centru na svoj rođendan, pored nje govorili su i predstavnici izdavača knjige pa čak i lektorka romana.

Kako sama autorka kaže u knjizi je bila potpuno iskrena i ništa nije ulepšavala. Ponosna je što je interesovanje javnosti ogromno. Na opaske da neki delovi javnosti smatraju da starlete ne treba da objavljuju književna dela nije htela da daje komentare.

Ako sud o pojedinim književnim delima daje isključivo i samo čitalačka publika onda se mora priznati da su srpske starlete pobedile mnoge naše klasike pisane reči. Na prethodnom Sajmu knjiga autobiografija Kije Kockar bila je najtraženije izdanje, ništa manje nije tražena ni knjiga Lune Đogani.

Među onima koji čitaju kjnige srpskih starleta najviše je mladih, od sonovne škole do fakuteta. Ono što su srpskoj omladini nekada bili Zmaj, Ršum ili Dobrica Erić, danas su Kija, Lina i Prlja. Nema sumnje da bi mladi više voleli da u školskoj lektiri čitaju kjnige Lune ili Prlje nego da “se smaraju” sa hiljadama stranica Tolstojevog “Rata i Mira” ili Ćosićevim četvorotomnim remek-delom “Vreme smrti”.

Očigledno živimo u neko novo vreme koje nosi neke nove vrednosti. Nekad su u ovoj zemlji kjnige svi čitali a danas ih svi pišu. I to je demokratija. Ipak, mora se znati šta će na kojoj polici u knjižarama i bibliotekama biti izloženo. Gde idu klasici neprolaznih vrednosti a gde instant literature čija slava traje jedno leto. Ako se to ne uradi i ne uredi nemojmo se čuditi kad majke budu decu uspavljivali za koju godinu sa mobilnim telefonom sa koga će Kija, Luna ili Prlja da čitaju odlomke svojih romana “za laku noć”.

Srećko Miovanović

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *