Procurio tajni dokument: Britanija se cepa na četiri države!

Ujedinjenom Kraljevstvu preti nezapamćena kriza, pa čak i raspad na četiri države – Englesku, Vels, Severnu Irsku i Škotsku, preneo je juče uticajni list Fajnenšel tajms (FT), koji je došao u posed tajnih dokumenata procurelih iz vlade u Londonu.

U spisima su pojedini zvaničnici Londona, navodi FT, upozorili kako postoji realan rizik da četiri konstitutivne nacije Britanije krenu svaka svojim putem ako ta unitarna država izlazak iz EU ne osigura bilo kakvim dogovorom sa Briselom. Reč je, podsetimo, o prvom potvrđenom dokumentu koji govori da bi direktna posledica Bregzita bez dogovora sa Unijom mogao biti raspad zemlje. Pritom, ugledni list se nije bavio procenama i spekulacijama, već je u tekstu naveo da je imao kompletan uvid u poverljivu dokumentaciju.

Dejvid Lidington, neformalni zamenik premijerke u ostavci Tereze Mej, pominje se u spisima kao osoba koja je izvestila članove kabineta o opasnosti za državu, i to u samom finišu borbe između dva jedina preostala konkurenta za poziciju novog šefa vlade u Londonu i predsednika Konzervativne stranke Borisa Džonsona i Džeremija Hanta.

Interesantno je, pritom, da je Džonson zagovornik izlaska Britanije iz EU po svaku cenu, pa i bez dogovora, dok Hant smatra da bi to bio loš potez. Da stvar bude opasnija po Britance parlamenta u Londonu, usvojili su ove nedelje nekoliko mera koje bi mogle da otežaju budućem premijeru da sprovede Bregzit bez sporazuma, među kojima je i suspenzija rada parlamenta.

Komentarišući saznanja FT, ostali britanski mediji spekulišu kako situacija sa Škotskom nije nikakva novost jer je premijerka te republike Nikola Stardžon više puta jasno rekla da Škotska nacionalna partija (SNP) čeka da se proces Bregzita završi, posle čega bi ona pokrenula kampanju za novi referendum o nezavisnosti.

Novost je jedino situacija sa Velsom, koji je sve dosad bio smatran čvrstim uporištem zajedništva. Posebno je po pitanju secesije osetljiva Severna Irska, a razlozi koji su izneti pred britansku vladu pokazuju koliko je situacija ozbiljna jer ni Belfast, kao prestonica te republike, ni Dablin, kao glavni grad Irske, ne žele više granicu među sobom.

Britanski ambasador u Vašingtonu Kim Derok podneo je ostavku nakon što ga je američki predsednik Donald Tramp nazvao glupakom i pompeznom budalom. Povod za te teške reči bilo je curenje poverljivih diplomatskih depeša u javnost koje su otkrile da je Derok žestoko kritikovao i vređao šefa Bele kuće, a uz to govorio kako je njegova administracija nesposobna i disfunkcionalna i da je mala verovatnoća da će se poboljšati.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *