Profesor Ševarlić: Vlada slagala voćare ALI I BRAĆU RUSE!

Zašto je hiljade proizvođača sa mini hladnjačama od 50 do 200 tona isključeno sa ruskog tržišta

 

 

Profesor Ševarlić: U Ruskoj privrednoj komori su mi rekli da uopšte nisu tražili da srpski izvoznici voća moraju imati hladnjače od 500 tona

 

Ocena ruske istoričarke i eksperta za Balkan Anje Filimonove je da se Srbija de fakto solidarisala sa ekonomskim sankcijama koje su Rusiji uvele SAD i EU, jer je Vlada Srbije našim poljoprivrednicima drastično smanjila subvencije

 

Piše: Vuk Stanić

 

 

 

Vlada Srbije, onemogućila je malim prozvođačima voća i povrća direktan izvoz u Rusiju. Propisana su pravila da svako ko želi da izvozi voće u Rusiju mora imati hladnjaču kapaciteta minimum 500 tona. Ukoliko želite da budete izvoznik povrća u Rusiju morate imati hladnjaču od 500 tona.

Sve ovo moguće je pronaći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, odnosno Fitosanitarne uprave. U pitanju su pravila propisana najnovijim pravilnicima o izvozu voća i povrća u Rusku Federaciju.

Hiljade malih proizvođača sa mini hladnjačama kapaciteta 50 do 200 tona kojih je najviše u Srbiji je ovakvom odlukom isključeno je sa ruskog tržišta.

U Ministarstvu poljoprivrede ovakvu odluku pravdaju, voljom Ruske strane. Navodno su Rusi tražili da propišemo tako oštre kriterijume za one koji žele da dobiju izvoznu dozvolu u njihovu zemlju.

Prema rečima narodnog poslanika, doktora agroekonomije Miladina Ševarlića, ni njemu samom nije jasno zašto je Ministarstvo poljoprivrede napravilo tako strog pravilnik za one koji žele izvoznu dozvolu za Rusku Federaciju.

-Opravdanje našeg Ministarstva je da je ruska strana tražila ovakve uslove za izvoz na njihovo tržište. Ja sam međutim razgovarao sa predstavnicima Ruske privredne komore u Srbiji i pitao ih zašto su to tražili. Objasnio sam da je na takav način isključen veliki broj malih proizvođača.

Iznenadio sam se kada su mi rekli da oni to uopšte nisu tražili, priča Ševarlić i dodaje da su mu oni rekli da kupci sprskog voća i povrća iz Rusije imaju samo tri uslova: da je roba proizvedena u Srbiji a ne reeksportovana iz drugih EU zemalja preko srpskih izvoznika, da odgovara ruskim standardima kvaliteta koji su ponekad strožiji od standarda koje zahteva EU i da srpski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi budu cenovno konkurentni sa ponudama koje daju proizvođači iz Turske i drugih zemalja koji su Srbiji konkurencija kod kupaca iz Ruske Federacije.

Prema rečima profesora Ševarlića, on ovakvu odluku naše Vlade ocenjuje kao političku, jer kako ističe takvih propisa nema ni za jedno drugo tržište.

-Cilj je izgleda uništiti manje poljoprivrenike u Srbiji i podrediti ih interesima naših većih izvoznika koji su pod zaštitom partiokratskog režima u Srbiji. Posebno treba ukazati da propisi za izvoz našeg voća i povrća u Rusiju zahtevaju od potencijalnog srpskog izvoznika voća i povrća u Rusiju da raspolažu sopstvenim ili zakupljenim većim hladnjačama već i da imaju u hladnjači posebnu prostoriju sa odgovarajućom laboratorijskom opremom za kontrolu robe od strane fitosanitarnih inspektora našeg ministarstva.

Profesor Ševarlić posebno ističe ocenu ruske istoričarke i eksperta za Balkan Anje Filimonove da se Srbija de fakto solidarisala sa ekonomskim sankcijama koje su Rusiji uvele SAD i EU, jer je Vlada Srbije našim poljoprivrednicima drastično smanjila subvencije sa 100 na samo 20 hektara ili za 500 odsto (2015) i naredne godine iznos subvencija sa 12.000 na svega 4.000 dinara po hektaru ili za 300 odsto, odnosno za čak 15 puta u samo dve uzastopne godine. Zato su srpski poljoprivrednici izgubili konkurentsku prednost po osnovu bescarinskog izvoza svojih proizvoda u Rusiju i nisu mogli u većoj meri da  nadomeste izvoznike iz EU koje je Rusija kontra sankcijama izbacila sa svog tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda!

 

2 thoughts on “Profesor Ševarlić: Vlada slagala voćare ALI I BRAĆU RUSE!

 • 7. фебруара 2019. at 17:51
  Permalink

  Проф.док.Шеварлић познаје проблематику извоза али Министарство пољопривреде поступа по диктату политичара и тиме уништава пољопривредну производњу. Какав владар такви министри. Ми смо са овом вкадом надрљали.

  Reply
 • 7. фебруара 2019. at 17:53
  Permalink

  Проф.док.Шеварлић познаје проблематику извоза али Министарство пољопривреде поступа по диктату политичара и тиме уништава пољопривредну производњу. Какав владар такви министри. Ми смо са овом вкадом надрљали.
  Цензура нема појма ја нисам на ову тему слао коментар.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *