PROMENE U SVETSKOJ POLITICI NAM IDU NARUKU: Srbi imaju šansi za ujedinjenje!

Predsednik RS Milorad Dodik podržao je ideju o razgraničenju u slučaju „Kosovo“ i istovremeno naglasio da se on zalaže i za razgraničenje u BiH.

Stručnjaci ocenjuju da je Dodikovo zalaganje za sveobuhvatno objedinjavanje svih Srba koji žive na ovim prostorima razumljivo i da, dugoročno gledano, ima izgleda da će doći do takozvanog zaokruživanja tog srpskog prostora, te ekonomskog, kulturnog i svakog drugog ujedinjenja.

– Veoma je važno da Srbi danas izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtevima, i to bi trebalo da bude naš cilj u ovom veku – rekao je Dodik.

Predsednik Srpske objasnio je potom: ne bodljikave žice na ogradama, već samo afirmacija srpskih interesa – Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, uz reintegraciju srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori.

Francuski istoričar i geopolitikolog Aleksi Trud rekao je da je manevarski prostor Srbije za rešavanje kosovskog pitanja veoma mali, ali i nemerljivo veći kada je reč o RS.

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da i te kako ima logike to što Dodik kaže.

– Bosna dugoročno nije održiva, koliko god se Zapad i Amerikanci trudili da od nje naprave državu, oni u tome nisu uspeli, ona neprekidno tone i to je proces koji u nekoj ne tako dalekoj budućnosti mora da dovede do neke integracije. Takođe, imamo jako jačanje desnice u celoj Evropi, rast uticaja evroazijskih zemalja, globalno slabljenje uticaja Amerike. Zato ima logike u onome što govori Dodik da RS i Srbija dugoročno imaju šanse da se ujedine, ne samo kulturno nego ne sve načine, jer bi to bila volja naroda, sigurna sam. Ponavljam, nama odgovara jačanje nacionalnih stranaka u svetu, slabljenje tih globalističkih. I Amerika sada vuče popularnije poteze što se tiče nas od onih koji su bili pre 10-15 godina. Ima naznaka da su sada spremni da odustanu od svoje tvrde pozicije da je sa Kosovom sve završeno. Promenila se američka administracija i to je za nas važno – navodi ona.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *