Promocija srpske superpuške na Vidovdan

OSAMSTO najmodernijih belgijskih pušaka SKAR-L isporučeno je oružanim snagama Srbije, a to moćno oružje biće promovisano na Vidovdan, tokom defilea „srpskog supervojnika“, saznaju „Novosti“.

Isporuka ovog najsavremenijeg automatskog oružja, koje koriste elitne jedinice širom sveta, odvija se u okviru „Projekta 1.500“, odnosno plana opremanja 1.500 vojnika najsavremenijim ubojnim sredstvima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je važno da Srbija nastavi da jača Vojsku.

– Ne zato da nekoga napadnemo, već da bismo mogli da odvratimo svakog ko bi želeo da napadne našu državu – rekao je predsednik, i dodao da se ulaže veliki novac u opremanje armije. Prema njegovim rečima, kupovinom 800 pušaka specijalci su konačno opremljeni.

Puške koje su isporučene u petak srpskoj vojsci i koje će biti promovisane na Vidovadan su belgijske puške SKAR-L, ubojito naoružanje namenjeno specijalnim jedinicama širom sveta. Reč je o proizvodu fabrike „Herstal“. Puška 21. veka, kako je nazivaju stručnjaci, u Srbiji je namenjena, kako su „Novosti“ ranije pisale, najmoćnijem odredu naših oružanih snaga.

– Ovim je zaokružen „Projekat 1.500“, kojim su opremljeni specijalna brigada i deo izviđačke i vojnopolicijske jedinice – rekao je, za „Novosti“, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. – Podrazumeva se 26 stavki različitog naoružanja i vojne opreme najsavremenije generacije, poput pušaka, mitraljeza, dnevno-noćnih osmatračkih sistema, padobranske opreme… Dakle, sve ono što obuhvata kolokvijalni termin – srpski vojnik 21. veka.

Uz pušku SKAR-L, srpska vojska je nabavila i kombinovani nišanski sistem s refleksnim nišanom i zumoptikom.

„Projekat 1.500“ odnosi se pre svega na pripadnike Specijalne brigade Vojske Srbije, čiji je osnovni zadatak odbrana zemlje od terorista i sličnih bezbednosnih pretnji. Njihova opremljenost će se meriti s najsnažnijim armijama u svetu, a opremljenost bi trebalo da bude obavljena prema najstrožim standardima, u kombinaciji uvoznih i domaćih komponenata.

Superpuška koristi metak 5,56 milimetara i ima preklopni i prilagodljivi kundak. Teška je između tri i četiri kilograma, a na nju je moguće ugraditi nišane – dnevne, noćne, laserske… Ima mogućnost i da joj se pripoji bacač granata, što bitno povećava njenu ubojnu snagu.

Izvor: Novosti.rs

One thought on “Promocija srpske superpuške na Vidovdan

  • 7. маја 2018. at 17:09
    Permalink

    Ovo je samo kombinacina ARAK I SCAR pušaka.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *