Protiv članstva u NATO je 84 odsto Srba!

Članstvu Srbije u NATO-u protivi se 84 odsto građana, pokazuju rezultati istraživanja Instituta za evropske poslove.

Anketa javnog mnjenja Srbije povodom 19. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ pokazala je i da 62 odsto građana ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse za agresiju na SR Jugoslaviju.

Blizu 10 odsto građana podržava članstvo u NATO-u, dok je neodlučnih šest odsto, pri čemu su najmanju podršku ulasku u taj vojni savez pokazali ispitanici iz Beograda.

Građani sa visokim obrazovanjem više podržavaju članstvo u NATO-u, dok se muškarci više protive uključivanju zemlje u Zapadnu vojnu alijansu.

Blizu dve trećine građana se protivi bilo kakvoj saradnji Srbije i NATO-a, dok 26 odsto, uglavnom visoko obrazovanih, podržava tu saradnju.

Istraživanje je pokazalo i da 66 odsto građana smatra da se bombardovanje moglo izbeći, 20 odsto ispitanika ima suprotan stav, dok je neodlučnih 13 odsto.

Upitani za razloge agresije, 17 odsto građana navelo je politiku Slobodana Miloševića, 15,2 odsto interese i političke razloge SAD i Zapada, a 12,6 odsto etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji.

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 20. marta na uzorku od 1.203 ispitanika iz cele Srbije, osim teritorije Kosova i Metohije.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *