PRPA BATO: Došla maca na Đilasova vratanca!

INTERVJU: NEBOJŠA BAKAREC, ODBORNIK SNS U SKUPŠTINI BEOGRADA

On je podsvesno znao da će doći taj dan. Na svesnom nivou, samozavaravao se i mislio je da se niko neće usuditi da istražuje njegove mahinacije. Smatrao je da je nedodirljiv, zbog stotina miliona evra koje je „stekao“, i zbog toga što je samoproglašeni „vođa“ opozicije

Bastać je i pre nego što je postao Đilasov stranački funkcioner, bio destruktivan, ali nikada ovoliko. Od kada je kod Đilasa, on je prešao na fizičko nasilje. Očigledno je to Đilas zahtevao. Tu Bastać i Đilas vide svoju priliku, ali to realizuju na nasilan, čak morbidan način

Eventualni bojkot izbora od strane slabih opozicionih stranaka bi doprineo pročišćavanju srpske političke scene, i Srbija bi dobila mnogo kvalitetniju opoziciju, koja joj je potrebna

Veliki režiser, Starograđanin  Goran Marković je prošle godine poručio Bastaću: „Ne ulazeći u mračnu špilju u kojoj carujete, rešio sam da vam vratim poveći komad pleha koji se zove „Ključevi Jevremove“, i koji ste mi utrapili prošlog proleća. Ja naime, sa takvom vrstom ljudi, koji se na taj način ponašaju, ne želim da imam bilo šta“

Renoviranje centralnih gradskih ulica u trgova pretvorilo se u potpuno nepotrebni rat između vlasti i opozicije u kojem čelnici Saveza za Srbiju ne prezaju ni od upotrebe fizičke sile. Beograđani su bili zaprepašćeni kada se početkom septembra predsednik Opštine Stari Grad Marko Bastać umalo fizički obračunao sa građanima koji su došli na otvaranje preuređenog Trga Republike. O tome, ali i o drugim aktuelnim političkim temama u intervjuu za Aferu govori odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini Beograda Nebojša Bakarec.

Kako komentarišete  incidente koje je izazvao Marko Bastać  tokom otvaranja Trga Republike?

-Svaki normalni građanin je šokiran vandalizmom i varvarstvom Đilasovih i Jeremićevih plaćenika, Bastaća, Jovanovića i Miljuša. Ovi divljaci hoće da puknu od zlobe i zavisti, zbog toga što Beograd postaje sve uređeniji i lepši. Prvo su napadali radnike, prolaznike i uništavali građevinski i saobraćajni mobilijar. Kada je Trg završen i otvoren, tog dana su očigledno želeli da unište prelepi Trg. Inscenirali su vanredno stanje, palili vatre, puštali sirene, napadali ljude. A tog dana je otvoren i Topličin venac, pušten je saobraćaj u obnovljenoj Karađorđevoj. Sve na Starom gradu i sve pozitivno.

Verovatno će Bastać uskoro napadati i vandalizovati vozila Vrabac servisa. Najgore je što su Đilasovi i Jeremićevi agresivci napali i vređali sve one koji su tog dana došli da se raduju uređivanju i napretku grada. Napali su i vređali mog kolegu gradskog odbornika Nemanju Joksimovića. Ovde se radilo i o fizičkom napadu, zbog toga što su ga telima gurali, zaprečavali mu prolaz, unosili mu se u lice, uz urlanje, a Nikola Jovanović mu je stavio ruku na vrat. Nemanja Joksimović je ostao potpuno pribran, svaka mu čast.

Da se Goran Vesić nije pre toga, tokom promocije Vrabac servisa, odvezao elektrobusom, oni bi napali i njega i druge čelnike grada. Bastać, Miljuš i ostali iz ove razjarene rulje bi najradije obesili neumornog i sjajnog Gorana Vesića, baš na Trgu, kao što su to nacisti radili u Beogradu za vreme drugog svetskog rata. Uostalom Bastać je odlazio na Vesićevu adresu i uznemiravao Vesićevu porodicu.

Da li je negde zabeleženo da predsednik jedne opštine ruši i uništava javno dobro na teritoriji opštine čiji je čelnik?

-Da, to zaista nije nikada zabeleženo u istoriji. Bastać je i pre nego što je postao Đilasov stranački funkcioner, bio destruktivan, ali nikada ovoliko. Od kada je kod Đilasa, on je prešao na fizičko nasilje. Očigledno je to Đilas zahtevao. Tu Bastać i Đilas vide svoju priliku, ali to realizuju na nasilan, čak morbidan način. Oni smatraju da je dobro da povećaju vidljivost i prepoznatljivost stranke (SSP) i sebe, mržnjom, destrukcijom i agresijom. To isto čini i Boško Obradović.

Oni će povećati negativnu vidljivost i prepoznatljivost. Gube iz vida osnovno, da nije dobro da si po zlu (pre)poznat i da te građani pamte kao nasilnika. Bastać je u crno zavio Stari grad. Dug sportskog centra MGM je premašio milion evra. Zaposlio je sve članove svoje porodice u opštini i njenim preduzećima. Potpuno je privatizovao opštinu. Desetine miliona troši na dve privatne agencije, koje mu obezbeđuju huligane za učešće u nasilju i divljaštvu.

Šta građani Beograda i Starog grada misle o Bastaću najbolje govori činjenica da je na izborima 2018., Bastać kao kandidat za gradonačelnika, od  1.599.525 birača Beograda dobio svega 3.841 glas ili 0,47 odsto, a od 55.725 birača Starog grada je dobio mizernih 1.469 glasova ili 6 odsto. To što on radi podržava manje od 6 odsto Starograđana.

Veliki režiser, Starograđanin  Goran Marković je prošle godine poručio Bastaću: „Ne ulazeći u mračnu špilju u kojoj carujete, rešio sam da vam vratim poveći komad pleha koji se zove „Ključevi Jevremove“, i koji ste mi utrapili prošlog proleća. Ja naime, sa takvom vrstom ljudi, koji se na taj način ponašaju, ne želim da imam bilo šta“. Setimo se da je 2016., DS optužila Bastaća da je proneverio 10.000 evra, kroz izdavanje lažnih menica.

Zbog čega država toleriše Bastaćeve i ispade članova i pristalica Saveza za Srbiju?

-Država to ne toleriše. Mnogo je bolje pustiti ih da se sami unište svojim nasiljem i zlom, nego ih sprečavati policijom. Upotreba policije bi bila zakonita, ali kontraproduktivna. Država se bori zakonskim sredstvima, neinvazivnim tehnikama i zaobilaznim strategijama, i to uspešno, u konkretnom primeru. Poslovni prostor, koji pripada Gradu je 2016. objedinjen na gradskom nivou i time je gradskim opštinama prestala ta nadležnost, ali to nije bilo upereno protiv Starog grada, već je jednak standard primenjen na sve opštine.

A opština Stari grad je, pod Bastaćem, nagomilala ogromne dugove u bivšem opštinskom JP Poslovni prostor, tako što namerno nisu plaćali porez na imovinu. To je platio Grad Beograd. Isto važi i za sportske centre. Vračar i Stari grad nisu mogli da odgovore tim izazovima, i grad je preuzeo upravljanje tim centrima, na dobrobit građana. Time je Bastaću onemogućeno da zlupotrebljava ta značajna finansijska sredstva.

Opozicija preti bojkotom izbora, šta eventualni bojkot može da donese opoziciji a šta Srbiji?

-Samo deo opozicije preti bojkotom. I to onaj slabiji. Za bojkot nisu SRS, DSS, SPAS, LDP, LSV, SMS i mnoge druge stranke. Sve stranke koje sam nabrojao su parlamentarne. Eventualni bojkot izbora od strane slabih opozicionih stranaka bi doprineo pročišćavanju srpske političke scene, i Srbija bi dobila mnogo kvalitetniju opoziciju, koja joj je potrebna. Bojkotom bi Đilas, Jeremić, Obradović i ostala bratija, počistili sami sebe sa političke scene. Radujem se tome.

Kako ste kao jedan od gradskih funkcionera zadovoljni urađenim u Beogradu u proteklom periodu?

-Izvinite, ali nisam gradski funkcioner. Jedan sam od 110 odbornika Skupštine grada. Nisam ni stranački funkcioner. Običan sam član SNS i zadovoljan sam time. Što se tiče svega što je urađeno u Beogradu i Srbiji, to je razlog zbog čega sam postao član SNS, pre dve godine. Napredak i razvoj su vidni na svakom koraku. Pogledajte nove autoputeve, pogledajte 2.000 gradilišta u Beogradu. Pogledajte kako napreduje Beograd na vodi. Pogledajte koliko se ulaže u sve opštine, Novi Beograd, Stari grad, itd. Pogledajte arhitektonsko urbanistička dostignuća u celom gradu, ali i u Srbiji.

Koliko se standard građana prestonice popravio u odnosu na prethodne godine i prethodnu gradsku vlast?

-Prvo, nezaposlenost u Beogradu je smanjena za preko 20 odsto. Plate u javnom sektoru su odmrznute i rastu. Penzije su takođe nešto veće, a rašće još više. Vratili smo preko 600 miliona evra, pola od 1,2 milijarde duga kojim je Beograd opteretio Đilas dok je bio gradonačelnik. Beograd je mnogo uređenije i lepše mesto za život danas nego 2012. godine. I to utiče na kvalitet života.

Da li je hapšenje direktora Dajrekt Medije početak odmotavanja klupka mutnih poslova Dragana Đilasa?

-Došla maca na vratanca! Narod još kaže „Došao đavo po svoje“. Đilas je podsvesno znao da će doći taj dan. Na svesnom nivou, samozavaravao se i mislio je da se niko neće usuditi da istražuje njegove mahinacije. Smatrao je da je nedodirljiv, zbog stotina miliona evra koje je „stekao“, i zbog toga što je samoproglašeni „vođa“ opozicije.

U ovoj zemlji, od kada je na vlasti SNS, nema nedodirljivih i pravdi nedostupnih. Lično sam Đilasu gradonačelniku, godinama postavljao odborničko pitanje da objasni kako se obogatio. Umesto odgovora, vređao me je. E sada je došlo vreme da odgovara na mnogo teža pitanja, nekih mnogo zeznutih čika i teta, iz policije i tužilaštva. Znao je da će istrage o njegovim mahinacijama biti, još kada je Verica Barać objavila svoj Izveštaj 2011. godine, gde je ogolila pljačku.

Pre ovih hapšenja bilo je mnogo suđenja Đilasovim saradnicima. Na primer, sudski proces protiv njegovog glavnog saradnika, bivšeg gradskog menadžera Aleksandra Bijelića. Još u oktobru 2016. mediji su izvestili da je Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv Bijelića i još osam okrivljenih, kojom se terete da su oštetili budžet grada Beograda za šest miliona evra, vezano za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu 2009. godine. Nadam se da će i postupak vezan za Đilasovu “Dajrekt mediju” stići dotle.

Sam Đilas se nevešto vadi i kaže da ga lažno optužuju da je ukrao 500 miliona evra. Zamenjuje teze. On je pod sumnjom, da je putem zloupotrebe položaja i trgovinom uticajem, stekao poslovni prihod od 619 miliona evra, i neto dobit od  fantastičnih 105 miliona evra, u vreme kada je obavljao tri državne funkcije.

Kakav rezultat SNS-a očekujete nakon prolećnih izbora naredne godine?

-Vučić je 2017. dobio poverenje 55 odsto građana. Srpska napredna stranka je 2016. godine dobila preko 48 odsto glasova. Logično je očekivati da će SNS, na izborima 2020., dobiti poverenje preko 50 odsto građana. Time će Srbija još jače moći da ide napred.

Imate li vremena i dalje za pisanje poezije, mogu li politika i umetost zajedno?

-Imam vremena, ali je poezija u meni presahla pre više od deset godina, pa više ni ne pokušavam da pišem poeziju. Politika i umetnost mogu zajedno.

Srećko Milovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *