Prva žena u svemiru Valentina Terješkova napunila 80 godina

Rusija je odala juče počast prvoj ženi u svemiru Valentini Terješkovoj na njen 80. rođendan.

Ruski predsednik Vladimir Putin primio je Terješkovu juče u Kremlju kada je pohvalio kao uzor i simbol služenja otadžbini.

Putin joj je poklonio sliku na kojoj su naslikani galebovi iznad reke Volge, podsećanje na njeno pozivno ime Šajka (galeb) tokom njene misije u junu 1963. godine.

Ta trodnevna misija obezbedila joj je svetsku slavu. Terješkova je dočekana nazad kao heroj i dobila je pregršt nagrada i počasnih titula.

Sovjetski zvaničnici počeli su da planiraju svemirsku misiju sa ženom ubrzo pošto je Jurij Gagarin postao prvi čovek koji je poleteo u svemir 12. aprila 1961. Oni su smatrali da je to način da učvrste prednost u trci za nadmoć u svemiru sa SAD.

Terješkova, tekstilna radnica koja je volela da skače padobranom, izabrana je za let posle rigorozne selekcije medju stotinama kandidatkinja.

„Bilo je teško, ali shvatili smo da radimo na tome da sija slava zemlje i da sprečimo konkurente da idu napred“, rekla je danas Terješkova i dodala da je bila „velika sreća biti prva u svemiru“.

Njen rodjendan bio je juče prva vest na nacionalnoj televiziju.

Ona je i dalje član ruskog parlamenta i zamenik je predsednika odbora za gradska pitanja. Poslanici su je danas dočekali sa izložbom fotografija sa njenog leta u donjem domu parlamenta, Dumi.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *