PRVI POTEZ PAŠALIĆA: Zaštitnik građana sebi smanjio platu!

Zoran Pašalić, novi zaštitnik građana, koga je Skupština Srbije izabrala 27. jula ove godine, odlučio je da sam sebi smanji ogromnu platu, koliku je dok je bio na toj funkciji primao Saša Janković, saznaje „Alo!“ od izvora bliskih Pašaliću.

Saša Janković, sadašnji lider Pokreta slobodnih građana, dok je radio kao ombudsman svakog meseca primao je neverovatnih 376.648 dinara, što se može proveriti na sajtu Agencije za borbu protv korupcije, pa bi na taj iznos po zakonu imao pravo i njegov naslednik Zoran Pašalić, međutim, on je odlučio da se odrekne tolikog novca jer je svsetan da se ta plata previše razlikuje od one koju primaju prosečni građani Srbije, koje upravo on treba da štiti.

– Pašalić je svestan da institucija zaštitnika građana treba da bude potpuno nezavisna i tako će se i ponašati. On, jednostavno, smatra da je bezobrazno da ima platu koja iznosi oko 3.000 evra dok u državi ima toliko siromašnih ljudi za čija prava upravo on treba da se bori. Zaštitnik je, inače, veoma skroman i požrtvovan čovek, tako da za njegove najbliže saradnike uopšte nije bilo iznenađujuće kada im je saopštio da želi da se odrekne dela plate koja mu sleduje i da prima manju – kaže naš izvor.

Podsećanja radi, Saša Janković, koji je na poziciji zaštitnika građana bio u dva mandata, svih godina uživao je u punoj plati, nijednog momenta ne pomišljajući da se odrekne i najmanjeg dela, uprkos tome što je stalno kritikovan zbog toga. Njegova plata bila je trostruko veća od one koju prima predsednik države, ali nije u ogromnom novcu uživao samo on, i njegovi zamenici raspolagali su vrtoglavim sumama. Tako je Gordana Stevanović imala platu od 332.073 dinara, Robert Stepi od 330.820, Vladan Jović primao je 328.061 dinar, a Miloš Janković 322.048 dinara.

„Alo!” je nedavno pisao da je Janković, iako je prestao da bude zaštitnik građana, nastavio da uživa u privilegijama. Naime, S. R. (puno ime poznato redakciji), čovek koji je zaposlen u kancelariji zaštitnika građana, tokom cele predizoborne kampanje bio je uz lidera Pokreta slobodnih građana 24 časa dnevno, vozio ga je po celoj Srbiji, a u kancelariji je regularno primao platu, iako skoro dva meseca nijednom nije došao na posao. Isti slučaj je i sa B. D., koji u kancelariji zaštitnika radi kao šef protokola. I on je bio uz Jankovića tokom cele kampanje i nije dolazio na posao.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *