Putin gradi ogroman RATNI OBLAK da bi se „zaštitio“, ali Zapad ima DRUGAČIJI UTISAK!

Ruska vojska gradi gigantski oblak koji će funkcionisati kao rezervni internet, otkrili su novi izveštaji.

Oblak, koji bi trebalo da bude završen do 2020. godine, povezivaće ogromnu vojnu internet mrežu i omogućiće Rusiji da u ratnom periodu preživi čak i ako bude isključena sa svetske mreže, prenosi „Dejli mejl“.

Na taj način Rusija će moći da vodi komercijalni saobraćaj koristeći sopstvenu mrežu, naveo je izvor koji je otkrio da je takozvani „ratni oblak“ značajni deo državnog plana modernizacije.

Oblak čija izgradnja košta 390 miliona rubalja (oko šest miliona dolara), zasnivaće se na centrima za podatke širom zemlje. Prvi je navodno već izgrađen u Juženom vojnom distriktu, području u kojem se nalazi i poluostrvo Krim. Stvaranje ovog prvog centra olakšaće prisustvo Rusije u regionu.

Glavni savetnik za informatinu predsednika Vladimira Putina, Herman Klimenko, ranije je izjavio da bi tokom ratnog perioda zemlja mogla da funkcioniše uz pomoć već postojeće vojne mreže koja se zove „Zatvoreni prenosni segment“.

– Tehnički, sada smo spremni za svaku akciju – rekao je za rusku televiziju „NTV“ u martu.

Prema rečima Sema Bendeta, analitičara iz neprofitne organizacije CNA, Rusija ovaj sistem vidi kao ključ zaštite podataka od zapadnog uplitanja.

– Rusija ulaže u razvoj visoke vojne tehnologije, naročito u proizvodnju domaćih softvera i hardvera. Centri za podatke koji će raditi sa ovim oblakomsu svi napravljeni od ruskih komponenti. Do nedavno, mnoge IT komponente u vojnom i civilnom sektoru su bile proizvedene na Zapadu, to se sada menja – rekao je za „Difens 1“.

Krajem prošle godine prvi put je otkriveno da Rusija gradi nezavisni internet, koji će moći da fukcioniše odvojeno od Domejn nejm sistema (DNS) koji se koristi u celom svetu. Tokom sastanka ruskog Saveta bezbednosti, zvaničnici su razmatrali inicijativu da stvore alternativu DNS-u, navodeći da bi to moglo da zaštiti Rusiju i druge nacije u slučaju velikog sajber napada. Ali, u zapadnim medijima ipak ističu bojazan da bi Rusija sistem mogla da iskoristi za pokretanje svojih akcija.

Kako se navodi, nezavisni internet bi trebalo da pokrije zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Juženoafrička republika). Prema izveštajima ruske televizije RT, Vladimir Putin zacrtao je 1. avgust kao datum za završetak izgradnje oblaka. Kako navodi „Dejli mejl“, alternativa DNS-u je dizajnirana da zaštiti članice BRIKS-a u slučaju „globalnih problema sa internetom“. Kao takva, funkcionisaće potpuno nezavisno od kontrole međunarodnih organizacija.

Ruski zvaničnici ranije su izjavljivali da ne žele da se odvoje od globalnog interneta, već da se zaštiti od „mogućeg spoljnog uticaja“.

– Isključenje Rusije sa globalnog interneta je naravno bez pitanja – rekao je portparom Kremlja Dmitri Peskov. Kako je rekao, u poslednje vreme je bilo dosta nepredvidljivih akcija od strane SAD i EU, zbog čega Rusija mora da razmišlja o zaštiti nacionalne bezbednosti.

Ipak, zapadni stručnjaci nisu ubeđeni da se radi samo o zaštiti interesa. Kako je naveo „Difens 1“, upotreba nezavisnog interneta bi smanjilo rizike od hakovanja protivnika. Ruski internet bi održao povezanim ključne trgovinske partnere, i odvojio ih kao mete od napada.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *