Putin odgovorio na Trampove sankcije

Moskva je danas objavila kontra mere kao odgovor na uvođenje novih sankcija Rusiji i naložila Vašingtonu da smanji broj diplomatskog osoblja.

Putin zadovoljan napadima na islamiste

Sa Putinom nema zezanja, Foto: AP

„Predlažemo američkoj strani da broj diplomatskog i tehničkog osoblja iz američke ambasade u Moskvi i generalnog konzulata smanji na broj jednak broju ruskih diplomata i tehničkog osoblja u SAD“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenose agencije.

Podsetimo, američki Senat je velikom većinom glasova odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, koje treba da pogode ključne sektore ruske ekonomije.

Ovim zakonom, odobreno je uvođenje novih sankcija i Iranu i Severnoj Koreji.

U pitanju su, kako prenosi agencija AP, oštre finansijske sankcije.

Cilj ovog zakona je da se, konstatuje američka agencija, Moskva kazni zbog mešanja u predsedničke izbore 2016. godine i vojnog angažovanja u Ukrajini i Siriji.

„U poslednjih osam meseci koju je cenu Rusija platila zbog napada na naše izbore? Vrlo malu“, kazao je sentaor Džon Mekejn. Ukoliko Tramp potpiše zakon, to bi bio veliki zaokret, piše AP i podseća da je američki predsednik u više navrata izrazio sumnju u zaključke američkih obaveštajnih agencija u vezi sa ruskim mešanjem u izbore u SAD.

Zakon ima 184 strane, a na „meti“ su ključni sektori ruske ekonomije, uključujući i prodaju oružja i izvoz energenata.

AP napominje da je zakon pretrpeo izmene posle primedbi američkih naftnih i kompanija za proizvodnju prirodnog gasa uz argument da bi sankcije usmerene ka ruskom energetskom sektoru mogle da se vrate kao bumerang.

Senatori su izglasali zakon o sankcijama uprkos primedbama koju je prema njemu imao američki predsednik Donald Tramp, navodi Rojters.
Navodi se da su ove mere usvojene sa 98 glasova „za“ i samo dva „protiv“, zahvaljujući ogromnoj podršci i demokrata i Trampovih republikanaca.

Sankcije su već ranije odobrene u Predstavničkom domu američkog Kongresa, uz 419 glasova „za“ i tri „protiv“.

Zakon će biti upućen Beloj kući, gde će ga Tramp ili potpisati ili staviti veto.

Dojče vele navodi da je reč o najoštrijim sankcijama SAD protiv Rusije od početka rusko-ukrajinskog konflikta 2014. godine.
Nova ograničenja pogađaju između ostalog energetski sektor, ključnu branšu ruske privrede.

Na državnoj ruskoj televiziji američke sankcije su predstavljene kao evropski problem. Deo mera je usmeren protiv preduzeća koja sarađuju sa Rusijom u energetskom sektoru.

Eksplicitno se pominje projekat gasovod Severni tok 2, koji treba da isporučiti više gasa iz Rusije preko Baltičkog mora direktno u Nemačku, naveo je nemački državni radio.

Nemačka i Austrija su moguće posledice američkih sankcija već kritikovale, a i Brisel je pokazao zabrinutost.

utor: Tanjug | 28.07.2017. 12:14

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *