PUTIN UPOZORAVA: „Korejsko poluostrvo je na ivici sukoba širih razmera“!

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas zabrinutost zbog eskalacije tenzija između SAD i Severne Koreje i pozvao na uzdržanost i dijalog, da bi se izbegao „sukob širih razmera“ na Korejskom poluostsrvu.

– Probleme regiona treba rešavati samo direktnim dijalogom svih uključenih strana bez prethodnog uslovljavanja – naveo je Putin u saopštenju objavljenom uoči samita Briks zemalja, koji se održava od 3. do 5. septembra u Kini.

Putin je rekao da provokacije, pritisci i vojna i uvredljiva retorika, dovode do ćorsokaka i dodao da verovanje da će samo pritiscima da se zaustavi nuklearni i balistički program Pjongjanga „pogršno i uzaludno“.

Ruski predsednik je ocenio da se Korejsko poluostrvo trenutno nalazi na „ivici sukoba širih razmera“ i ponovo pozvao da se podrži mapa puta koju su predložili Moskva i Peking za smirivanje krize.

Moskva i Peking više puta su predložili dupli moratorijum, istovremeni prekid ispaljivanja severnokorejskih nuklearnih i balistsičkih raketa s jedne strane i prekid zajedničkih američko-južnokorejskih manevara s druge strane.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u sredu u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Reksom Tilersonom, apelovao da se ne pribegava vojnoj sili protiv Severne Koreje posle njenog najnovijeg lansiranja rakete iznad Japana.

Pjongjang je u utorak ispalio raketu koja je nadletela iznad severa Japana, što je dodatno povećalo tenzije. Severna Koreja je upozorila da će slediti još ispaljivanja raketa u Pacifik, a SAD su juče demonstrirale silu vežbama sa ubojitom municijom u Južnoj Koreji.

Te vežbe usledile su posle redovnih zajedničkih godišnjih manevara SAD i Južne Koreje, koje Severna Koreja doživljava kao provokaciju i pravda svoje vojne ambicije potrebom da se zaštiti od SAD.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *