PUTINOVA PORUKA IZ KINE: Predsednik Rusije svrstao Srbiju među članice Evroazijske unije?!

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže je da je oko 50 zemalja iz Evrope, Azije i latinske Amerike zainteresovano za saradnju sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

– U toku su pregovori o trgovinskom sporazumu i ekonomskoj saradnji sa Kinom, o slobodnoj trgovini sa Izraelom, kao i sporazumi o pokretanju konsultacija sa Srbijom, Egiptom, Iranom, Indijom i Singapurom – rekao je Putin na jednoj od sesija u okviru samita “Jedan pojas, jedan put” u Pekingu.

Prema njegovim rečima, razgovara se o takozvanom velikom evroazijskom partnerstvu koje podrazumeva multilateralnu saradnju sa zemljama EAEU, Šangajskom organizacijom za saradnju i Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije.

– To bi značilo da se stvori sistem za pojednostavljenje bilateralnih i multilateralnih ugovora u oblastima kao što su carina, sanitarne i fitosanitarne kontrole, investicije, zaštiti prava intelektualne svojine- rekao je Putin.

Ruski predsednik istakao je da je razvoj takvog partnerstva dugačak i brižljiv proces koji zahteva “različite dubine, brzinu i nivo integracije”, kao i da je veoma važno sprovesti taj posao, jer na kraju on će omogućiti formiranje ekonomskog prostora od Atlantskog do Pacifičkog okeana.

Prema Putinu, Rusija veliku pažnju poklanja razvoju EAEU, a prethodnih godina ta organizacija je ozbiljno napredovala i ojačala zajedničko tržište.

Izvor: Informer

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *