Radulović ne može da registruje stranku zbog imena?!

Stranka Dosta je bilo optužio je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da „na sve načine“ pokušava da spreči registraciju te partije.

Izborni štab Dosta je bilo Saša Radulović

Štab Dosta je bilo posle prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, Foto: P. Marković

DJB je u saopštenju ocenio da je pismom Ministarstva državne uprave kojim je odbijen zahtev te partije za upis u registar stranaka zbog navodno spornog imena, „grubo prekršeno ustavno pravo građana da se slobodno udružuju u političku organizaciju“.

„Najoštrije osuđujemo sve ove nezrele smicalice kojima režim pokušava da spreči Dosta je bilo u političkom delovanju. Nepoštovanje zakona i pravila, urušavanje svih inistitucija sistema, potpuna samovolja i ruganje svima koji zahtevaju vladavinu prava postao je zaštitni znak Aleksandra Vučića, SNS-a i njegovih ministara i svih drugih političkih kadrova“, stoji u saopštenju.

DJB je naveo da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 2016. godine odbilo zahtev stranke Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO) za promenu imena u Dosta je bilo uz obrazloženje da u Skupštini Srbije već deluju poslanici u ime pokreta koji nosi to ime ali da je i pored toga, naziv stranke sporan zbog postupka koji je NOPO pokrenuo pred Upravnim sudom.

„Stranka Dosta je bilo osnovana je 11. februara 2017. godine voljom preko 10.000 građana Srbije a ministarstvo tvrdi da je svega 673 građana svoju volju izrazilo na ‘ispravnom’ formularu, a da je više od 10.000 izjava na ‘pogrešnom’ formularu, na navodeći šta je pogrešno u formularu koji je uzet sa internet sajta ministarstva“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je reč o političkoj nameri „gušenja opozicione stranke, o čemu svedoči i podatak da je Ministarstvo državne prave i lokalne samouprave svoju odluku poslalo u formi najobičnijeg pisma, umesto da donese zaključak na koji se može uložiti žalba Upravnom sudu“.

„Ovim se Dosta je bilo sprečava da na zakoniti i proceduralan način odgovori, jer Zakon o upravnom postupku ne poznaje formu neformalnog pisma i odgovora, prigovora ili žalbe na pismo. Zakonska procedura obavezuje Ministarstvo da nam dostavi zaključak u kome bi taksativno navelo šta je primedba na obrasce izjava osnivača, koji su, inače, uredno popunjeni i podneti“, piše u saopštenju.

DJB je najavio da će početkom juna održati veliku stranačku skupštinu na kojoj će u skladu sa statutom analizirati dosadašnji rad, predsedničke i lokalne izbore i usvojiti političku strategiju daljeg delovanja.

Autor: Beta |

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *