RASTE BROJ ŽRTAVA: AKO PRIMETITE OVE SIMPTOME, HITNO KOD LEKARA: Od gripa u Srbiji preminulo 15 pacijenata! Evo kako da se ZAŠTITITE!

Stručnjaci iz Instituta „Batut“ kažu da je 84.969 osoba obolelih uobičajen broj za ovo doba godine i savetuju građanima da vode računa o preventivnoj higijeni

Od početka sezone gripa u Srbiji je umrlo 15 ljudi, dok se sa simptomima ovog virusa lekarima za pomoć obratilo 84.969 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Epidemije gripa prijavljene su na teritoriji Pirotskog i Zlatiborskog okruga, a registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa i široka geografska rasprostranjenost.

– Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine – navode iz „Batuta“.

Potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Beograda, Nišavskog, Južnobačkog, Pomoravskog, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog i Zlatiborskog okruga. Oboleli od gripa registrovani su i u Šumadijskom, Moravičkom, Raškom, Pirotskom, Braničevskom, Podunavskom, Južnobanatskom, Mačvanskom, Borskom, Sremskom, Topličkom, Zaječarskom i Pčinjskom okrugu.

Kod obolelih pacijenata potvrđeni su virusi gripa tipa A (H1N1 i H3N2), koji su najzastupljeniji i u zemljama u regionu.

Iz „Batuta“ podsećaju građane da se pridržavaju opštih mera prevencije poput provetravanja prostorija u kojima se boravi, higijene disajnih puteva i higijene ruku. Pored vakcinacije, da bi se zaštitili od gripa, građani ne bi trebalo da piju iz iste čaše sa drugim osobama, da ne dele hranu sa drugima, da se što više kreću i imaju dobar san.

Činjenice
Simptomi gripa:

– visoka temperatura
– malaksalost
– glavobolje
– bol u mišićima
– bol u očnim jabučicama
– mučnina
– stomačne tegobe
– osećaj teskobe
– bol u grlu

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *