RASULO U DS: Lutovac pao, kreće bitka za novog lidera!

Zoran Lutovac puca po šavovima, gubi funkciju u DS! Postupanje po naređenju Dragana Đilasa, koji na svaki način želi da spreči održavanje sednice Glavnog odbora DS i time onemogući veći deo demokrata da izađu na izbore zakazane za 26. april.

Viđenije demokrate neprestano pozivaju DS da odustane od bojkota i zahtevaju održavanje sednice Glavnog odbora na kojoj bi se izjasnili i o zahtevu Saše Paunovića, stranačkog potpredsednika i predsednika opštine Paraćin, da izađe na lokalne izbore.

  • Lutovac je po statutu morao da zakaže sednicu Glavnog odbora do 29. februara. U statutu je jasno navedeno da sednica mora da se sazove najmanje pet dana ranije. Ako ne zakaže sednicu i ne dobije većinu za izveštaj o radu, predsednik automatski pada. To znači da ćemo vrlo brzo morati da biramo novog partijskog lidera – preciziraju izvori Srpskog telegrafa iz vrha DS.
  • Upućeni u dešavanja unutar DS navode da se uporedo sa ovom bitkom vode i zakulisne igre, te da je jedna od njih i tajni dil Saše Paunovića sa Đilasom.
  • Njih dvojica su bliski prijatelji, te su smisli model koji bi Paunoviću omogućio da izađe na izbore, a da ne bude kažnjen izbacivanjem iz stranke. Deo plana je i ovo odbijanje Lutovca da sazove Glavni odbor i glasanje o Paunovićevom zahtevu da izađe na odbor. S druge strane, Đilas bi sa Lutovcem lako dogovorio da Paunović i Dušan Kostadinović ne izbacuju iz stranke nakon učešća na izborima – objašnjavaju demokrate.

Naši sagovornici dodaju da su članovi Glavnog odbora na lokalu shvatili da su prepušteni sami sebi, te da mogu haos u DS da koriste za lov u mutnom.

  • Đilas kontaktira neke demokrate kako bi ih privoleo da pređu u njegovu Stranku slobode i pravde jer se DS raspada. Sve to zna Lutovac, koji je uzeo 260.000 evra kako bi se taj plan sproveo u delo – priča dobro obavešten izvor Srpskog telegrafa iz redova DS.
  • Dodaje i da se zbog toga dobar deo članova pobunio i da nameravaju da u narednim danima preduzmu i konkretne mere protiv ovog Đilasovog plana.
  • Za sada se još uvek veća šta ćemo konkretno preduzeti, ali ćemo plan imati već do kraja nedelje – rekao nam je sagovornik.

Poslanica DS Nataša Vučković izjavila je da bi odluka o izlasku na parlamentarne izbore bila dobra za DS, pod uslovom da se formira jedna evropska, demokratska lista srodnih partija.

  • Treba preispitati ostanak DS u Savezu za Srbiju, u kojem postoje brojne stranke sa kojima DS nema dodirnih tačaka. DS ima priliku da u narednih nedelju-dve, kada se očekuje Glavni odbor, donese odluku o tome na koji način će učestvovati na predstojećim izborima. DS sada ima priliku da proceni da li je bila dobra odluka iz septembra o bojkotu izbora – rekla je Vučković.
  • Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *