Ravnogorci obeležili 71 godinu od hapšenja Draže Mihailovića

U Draževini kod Višegrada danas je obeležena 71 godina od hapšenja komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića.

Sveštenici Dabrobosanske eparhije služili su pomen ispred Manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, gde su pripadnici Ozne 13. marta 1946. godine uhapsili Mihailovića i streljali njegove pratioce.

 Pomenu je prisustvovalo više od 200 pripadnika ravnogorskih pokreta iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, koji su položili cveće na centralni spomenik srpskim borcima na trgu u Višegradu i na spomenik Mihailoviću u Draževini.

Vojvoda Slavko Aleksić kaže da su se okupili danas u Draževini da bi odali počast Mihailoviću i njegovoj vojsci i „nastavili borbu za istinu i pravdu“.

– Ovde smo da bi ispravili nepravde koje se odnose na đenerala i da nastavimo borbu za istinu i pravdu onako kako se borio đeneral. Mi smo njegovi naslednici i nosimo ravnogorsku ideju u sebi – rekao je Aleksić.

Istoričar Antonije Đurić rekao je da su Srbi jedini narod na svetu koji ima dve majke – Srbiju i Rusiju.

– Ruski car Nikolaj je 1914. godine ušao u rat protiv moćne Austrougarske carevine da bi zaštitio malu pravoslavnu Kraljevinu Srbiju. Ruski car je 1917. godine zapretio saveznicima da će Rusija istupiti iz rata ukoliko ne pošalju brodove da spase srpsku vojsku sa alabanskog primorja – rekao je Đurić.

Predsednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da srpski rodoljubi danas u Draževini ponosno drže srpsku zastavu i da ta slika najbolje opisuje ovaj događaj.

Izvor: Srna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *