REAGOVALI ZBOG HAOSA NA KOSOVU: Evropska unija jednoglasna, donesena odluka!

Portparolka EU Maja Kocijančić kaže da su u Briselu primili k znanju odluku Ramuša Haradinja da napusti funkciju.

„U ovom trenutku nemamo dalji komentar”, izjavila je Kocijančić za Tanjug.

U Briselu su na ostavku premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja reagovali tek posle direktnog pitanja Tanjuga o mogućim implikacijama ove ostavke na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine kome poreduje EU.

”Primili smo k znaju odluku premijera Ramuša Haradinaja da napusti svoju funkciju i obrazloženje ostavke. U ovom trenutku nemamo dalji komentar”, izjavila je Kocijančić.

EU je kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine do sada naglašavala da se razgovori vode u formatu koji su potvrdile obe strane što podrazumeva predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija kao glavne pregovarače dve strane.

EU institucije i zvaničnici nebrojano puta su osudili odluku privremene kosovske vlade na čelu sa Ramušom Haradinajem da uvede takse na robu iz Srbije i BiH što je označano kao glavna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori navode da je sama šefica EU diplomatije Federika Mogerini više puta je dolazila u verbalni sukob sa Ramušom Haradinajem zbog čega su i otkazane dve zajedničke konferencije za novinare prilikom poseta Hradinaja Briselu.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *