РЕКОРДНЕ ЦЕНЕ: Сува шљива СКУПЉА него суво злато

Цене достигле рекорд, безмало три евра по килограму, а ње једноставно скоро да нема(Фото С. Ћирић )

Ваљево – Смањен прошлогодишњи род шљиве и у Србији и у другим земљама које су познате по производњи овог воћа знато је утицао да домаће залихе суве шљиве буду готово распродате. Национално воће лане је родило за трећину мање од уобичајеног, па је његов најважнији дериват, сува шљива, подбацила за готово 40 одсто. Зато су њене цене сада достигле рекорд, безмало три евра по килограму. Цена, међутим, више и нема толику улогу, јер суву шљиву сви траже, а ње једноставно скоро да нема…

Потврда ових ставова стиже из Осечине, српске „престонице” суве шљиве, подручја на којем се осуши отприлике половина од укупно 7.000 тона српске годишње продукције овог специјалитета. Према речима Добривоја Јовановића, власника осечинске фирме „Јовановић воће”, једног од највећих произвођача и извозника суве шљиве у Србији, за разлику од претходних година када су САД, Чиле и Аргентина пласирали знатно веће количине, а Србија се поред њих „гурала” на тржишту, сада су и српске залихе сведене на неких десетак одсто, али ће и то врло брзо наћи купца. Јовановић наводи да је сува шљива са коштицом у откупу плаћана 1,2 до 1,4 евра, да су у извозу цене биле и више, али да робе више нема. Цена шљиве без коштице до краја децембра се кретала до 200, а сада је скочила на 250 до 300 динара. Највећи купци су Турска, Русија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, земље Европске уније…

– Цена више уопште није битна, јер су залихе при крају. Сви гледају у нови род и шта ће нам донети ови временски услови. Хладноћа не одговара воћу, али надамо се да ће преживети. Ништа још не може да се предвиди до половине маја, тада ће бити прве процене – наглашава Добривоје Јовановић. И сматра да ће и ове године бити велика потражња за сувом шљивом, јер је извесно да је нема довољно на светском тржишту.

У сушарама ваљевског и осечинског подручја сваке године највише се нађе „стенлеј”, потом „пожегача” и чачанске сорте.

Априлски мразеви нису причинили велику штету на засадима шљива у ваљевском крају, па ни у већем делу шљиварског региона Осечине, осим у пределима изнад 300 метара надморске висине, где се оштећења процењују на 20 до 30 одсто, сматра Срђан Станојловић, стручни сарадник за воћарство и виноградарство у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Ваљево.

– Према тренутном стању на терену, требало би очекивати солидан род шљиве. Међутим, због хладног времена може бити проблема са цветањем и оплодњом и зато је препорука да се кошнице и пчелиња друштва нађу у близини воћњака, јер се тиме повећава проценат квалитетне оплодње за 20 одсто – поручује Станојловић.

Politika.rs / С. Ћирић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *