REVOLUCIONARNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Lek za potenciju sprečava rak?!

Ohrabrujući rezultati delovanja „vijagre“ u ovom času su dokazani samo na miševima, što ne znači da će taj lek moći da ima sličan efekat i na ljude, smatraju svetski naučnici

I dobar seks i dobro zdravlje! Ukratko, to bi moglo da važi za „vijagru“. Taj lek za potenciju, prema rezultatima istraživanja naučnika Ogasta univerziteta iz Džordžije, u budućnosti bi mogao da spase živote mnogih muškaraca jer će ih štititi od raka debelog creva!

Doduše, Ohrabrujući rezultati delovanja „vijagre“ u ovom času su dokazani samo na miševima, što ne znači da će taj lek moći da ima sličan efekat i na ljude, smatraju svetski naučnici.

Dnevnom dozom „vijagre“ kod tih životinja je prepolovljena šansa za formiranje polipa u tkivu, koji imaju tendenciju da se razviju u rak debelog creva, ali i za dobijanje kancera tog organa.

Prema rečima biohemičara Darena D. Brauninga, istraživači su na miševima proučavali efekat najpoznatijeg „muškog leka“ i uočili da je njegova minimalna dnevna doza u vodi za piće životinjama značajno smanjila rizik od razvoja karcionoma debelog creva.

– Sledeći korak je ispitivanje takvog efekta na ljudima. Kliničko ispitivanje na ljudima prvo će početi u grupi dobrovoljaca koji imaju povećan rizik od dobijanja raka debelog creva. Ukoliko ta studija uopšte dobije zeleno svetlo za start, a tokom nje se očekivani efekti „vijagre“ pokažu i na ljudima, to bi onda mogao da bude veliki korak – navodi taj naučnik, dodajući da je rak debelog creva jedan od tri najčešća tipa kancera u Americi.

– Od njega samo u SAD godišnje oboli oko milion ljudi, a umre ih oko 50.000. Postoji velika šansa da ćemo „vijagrom“ moći da smanjimo te brojke, ali i stopu oboljevanja – navodi Brauning i objašnjava da su dosad ispitivani i drugi lekovi koji bi mogli da umanje šansu od dobijanja raka debelog creva.

– Neki su se pokazali kao delotvorni, ali problem sa njima bio je što su imali teške neželjene efekte. Sa druge strane, nije poznato da „vijagra“ u niskim dozama proizvodi neželjene efekte kod ljudi. To bi mogao da bude siguran način za zaustavljanje širenja polipa – naveo je on.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *