RHMZ UPOZORAVA: SKLANJAJTE SE SA ULICA ŠTO PRE! U narednih nekoliko sati čeka nas potop biblijskih razmera! Rekama preti izlivanje, a Srbiji isti scenario kao pre 5 godina!

RHMZ je upozorio na lokalnu pojavu jakih pljuskova sa gradom i olujnim vetrom do utorka, a na snazi su žuti i narandžasti meteoalarm. Prema prognozi, i danas će biti promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode – obilne padavina, grad i olujni vetar. Kako RHMZ navodi padavine će biti jake do 15 časova danas, a za večeras je najavljen grad! Duvaće slab i umeren vetar severnih pravaca.

RHMZ upozorava i da će u periodu od 10.32 do 12.32 na udaru biti sever Bačke, Srem, zapadna, centralna i jugozapadna Srbija gde će mestimično padati kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode – obilne padavina, grad i olujni vetar. Kako RHMZ navodi padavine će biti jake do 15 časova danas, a za večeras je najavljen grad! Duvaće slab i umeren vetar severnih pravaca.

Prema izgledima za narednih sedam dana, do 1. jula, u utorak promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zatim u većini mesta pretežno sunčano i toplo, samo se u sredu i petak uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u brdsko-planinskim krajevima.

Obilni i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, kratkotrajni grad i olujni vetrovi pratiće nas sve do utorka, a pojedinim rekama u Srbiji ponovo preti izlivanje, upozorava RHMZ.

Na bujičnim vodotocima slivova Jadra, Ljuboviđe, Skrapeža, Кolubare sa pritokama, Jasenice i Кubršnice, kao i na bujičnim vodotocima na širem području Beograda tokom 24. juna moguća su lokalna izlivanja.

Upozorenje stiže dok se još ni posledice prethodnih poplava, koje su se odigrale pre tri nedelje, nisu sanirale. Tada je u svih 68 kraljevačkih mesnih zajednica ukupno je poplavljeno 500 stambenih, pomoćnih i drugih objekata, teško oštećeno ili uništeno 16 mostova, 20-ak lokanih putnih pravaca je u potpunom prekidu, a iz poplavljenih domova spasilačke ekipe evakuisale su 125 ljudi.

Za nekoliko sati palo je kiše koliko za mesec dana, a u brojnim gradovima i opštinama u Srbiji uvedena je vanredna situacija.

Danas su na snazi žuti i narandžasti meteoalarm, a do 11 sati na udaru novih padavina biće sever Bačke i Banata, područje Beograda, Šumadija, zapadna i jugozapadna Srbija gde će mestimično padati kiša i pljuskovi.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *