RIK odbacila prigovor na uputstvo za glasanje na Kosovu

Republička izborna komisija Srbije je danas odbacila jedan prigovor na Uputstvo za sprovodjenje glasanja na izborima za predsednika Republike Srbije 2. aprila na teritoriji Kosova i Metohije.

Na sednici je rečeno da podnosilac prigovora, birač Dejan Tadić iz Sombora, smatra da je donošenjem tog uputstva povredjeno izborno pravo gradjana da se kandiduju za predsednika Srbije.

Republička izborna komisija je konstatovala da osporeno uputstvo predstavlja opšti pravni akt koji se ne može pobijati prigovorom pred RIK, jer se ne radi o povredi izbornog prava u toku izbora, niti o nepravilnosti u postupku predlaganja kandidata.

„Osporeno uputstvo predstavlja opšti pravni akt, jer se zakonitost uputstva može osporavati samo u postupku pred Ustavnim sudom“, navela je RIK.

Predstavnici opozicionih partija u RIK-u su ocenili da, ako uputstvo predstavlja opšti pravni akt, onda treba da se odnosi na sve gradjane, a ne samo na one sa Kosova i Metohije.

„Uputstvo nije u skladu sa Ustavom, o čemu se Ustavni sud već izjasnio“, naveli su oni.

RIK je usvojila prijave za akreditovanje stranih posmatrača iz ambasada SAD, Velike Britanije, Bugarske i Ukrajine, kao i Silbe, Incijative za dijalog i demokratiju, Centralne izborne komisije BiH, Udruženja Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) i Udruženja „Gradjani na straži“.

Medju 19 posmatrača na izborima će biti i Cesid, Centar za slobodne izbore, Kancelarije OEBS-a i Saveta Evrope, Organizacija Evroazija centar, te ambasade Kanade, Poljske, Nemačke Italije, Australije, Nigerije i Švajcarske.

Članovi RIK-a su obavešteni da će se od 29. marta u štampariji Službenog glasnika preuzeti izborni materijal za centralnu Srbiju i za Beograd, dok će se materijal za Kosovo preuzimati od 31. marta u Raškoj i Vranju. U ponedeljak, 27. marta, počeće preuzimanje materijala za inostranstvo.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *