Rusija neće postati od velikog medveda – zečica!

Rusija nudi zemljama CIS-a ogromnu medveđu rupu s ogromnim tržištem koje ovim zemljama trebaju. Ali ako se istovremeno pomakne malo u svojoj rupi, ostatak će postati grčevit. O tvrdnjama zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) prema Rusiji i mogućnostima saradnje govorio je za Pravdu, zamenik direktora Instituta zemalja CIS-a Vladimir Žarikin.

- Razgovarali smo s predstavnicima različitih postsovjetskih država, a pritužbe, tačnije, tvrdnje protiv Rusije otprilike su iste. One se svode na činjenicu da Rusija nameće ulogu starijeg brata, ne slušajući šta partneri žele. 
 
Da li su takve tvrdnje fer?
 
- Apsolutno su fer, ali Rusija se, uz svu želju, od velikog medveda ne može pretvoriti u malok zeku, bez obzira na to kako je to pokušala 90-ih. Zadnji kamen će vas sprečiti da se popnete u zečiju rupu. Činjenica. S obzirom na odnos piste i jedan na dvadeset ili trideset - dobro, najviše petnaest, kao u Belorusiji.
Rusija nudi zemljama svoju ogromnu medveđu rupu sa ogromnim tržištem, koje je neophodno za ove zemlje, jer su u ostatku sveta sve uloge i tržišta već podeljeni. Ali ako se istovremeno pomakne malo u svojoj rupi, ostatak će postati grčevit.
Ne volim ovaku stvarnost - ostaje vam da živite odvojeno, a ne da ne govorite: „Kada postanete zečica, doći ćemo k vama“.
 
- Politikolog iz Kazahstana, Mars Sariev, rekao mi je: Rusija treba da deluje kao car-otac, kao što je i SSSR, odnosno da zauzima protekcionističke pozicije, a ne konkurentske kapitalističke. Zaštiti nas više, budite nam zaštitnik.
 
- To znači: "Izgradite fabrike za svoj novac, kroz siromaštvo," depopulaciju "centralnih regiona Rusije, a onda ćemo svima drugima reći kako ste nas tlačili 70 godina." Već smo prošli kroz ovo.
 
- Rekao sam takođe da je ... za njih glavna stvar novac. Potreban im je novac koji će dati Kina, možda Amerika, ali Rusija neće. I drže se Rusije jer (takođe čest slogan) Rusija pruža bezbednost. Da nije bilo pretnji na granicama Kirgizistana i Tadžikistana, ako Jermenija ne bi imala Azerbejdžan pri ruci, ne bi bila potrebna našoj zemlji.
 
- Očigledno su u pravu. Baltičke zemlje se kupaju evropskim novcem, Ukrajina - američkim novcem, a stanovništvo se iz nekog razloga rasipa u različitim pravcima širom sveta. A sada su čak i u Sjedinjenim Državama u dalekom Minneapolisu vozači iz Ukrajine. Ako su zadovoljni takvom neograničenom pomoći - punom brzinom napred. Vi ste nezavisni, suvereni i u svojim ste rukama.
 
Zatečeni ssmo okolnostima
- Zamislite na trenutak da nema bloka CSTO, a na tadžik-afganistanskoj granici nemamo bazu. Šta će se tada dogoditi? Da li im Rusija može reći: "Pa, ok, hajde da izvučemo sve baze. Živite kako želite?" Ili nismo spremni za ovo?
 
- Na primer, sa Kazahstanom imamo najdužu kopnenu granicu na svetu, koja jednostavno nije opremljena. A to je daleko od milijardi i milijardi koje su potrebne obema državama da ozbiljno opreme ovu granicu. A to se odnosi i na mnoge druge republike.
 
"Okolnosti nas drže na okupu."
 
- Mora se naglasiti, međusobne okolnosti. I mnogi to razumiju. Postoje besplatni razgovori među internet stanovnicima, oni kažu, ne treba nam Rusija, živećemo zajedno sa Kinom, bez nje. To kažite Kazahstancima koji se, na primer, plaše samo dve stvari: naglog pada cena nafte i Kineza.
 
- Tamo imaju ksenofobiju još goru od rusofobije. Ipak, da li Rusija ima takav program - da okupi postsovjetski prostor?
 
- Prethodna ideja je da ne idete nigde, ovde imate gas po 50 rubalja na hiljadu kubnih metara i ne pravite probleme - ova ideja nije uspela. Ovo je posebno primetno u Ukrajini. A nova strategija koja se pragmatično zasniva na obostranoj koristi, a ne samo na dobitku za njih, tek se formira…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *