Rusija o proterivanju diplomate: „Sumnjive namere Albanaca da žele da razvijaju prijateljske odnose“

– Suprotno tvrdnjama Ministarstva, ime Alekseja Krivošejeva nikada nije pomenuto u kontaktima između ruske ambasade i albanskog Ministarstva spoljnih poslova – tvrde iz ruske ambasade.

Ruska ambasada u Albaniji saopštila je danas da je „neosnovana i nategnuta“ odluka Tirane o proterivanju ruskog diplomate zbog navodnog kršenja epidemioloških mera.

– Smatramo da su optužbe protiv Krivošejeva neutemeljene i nategnute. U tom kontekstu, uveravanja albanske strane o nameri da razvija prijateljske odnose izgledaju sumnjivo – saopštila je ambasada na svojoj Fejsbuk stranici.

Ambasada je takođe izrazila iznenađenje zbog sadržaja saopštenja albanskog Ministarstva spoljnih poslova, javlja agencija TASS, a prenosi Tanjug.

– Suprotno tvrdnjama Ministarstva, ime Alekseja Krivošejeva nikada nije pomenuto u kontaktima između ruske ambasade i albanskog Ministarstva spoljnih poslova – tvrde iz ruske ambasade.

„Bez dokaza“

Kako se navodi, diplomata je prvi i poslednji put pomenut u usmenoj belešci albanskog Ministarstva inostranih poslova 20. januara ove godine, kada je Krivošejev proglašen persona non grata.

– Nije predstavljen nijedan dokaz o njegovom kršenju albanskih antikovid mera – navela je ruska ambasada.

Ambasada je saopštila da je početkom novembra 2020. godine Krivošejevu dijagnostikovan korona virus.

Nakon toga je dve nedelje bio u karantinu u skladu sa medicinskim pravilima i vratio se na posao tek posle dva negativna testa na korona virus.

– Nije imao spoljne kontakte, osim poseta medicinskim ustanovama radi obaveznih testova – navela je ambasada.

„Hitno obelodanjivanje imena“

Ambasada je takođe kritikovala Albaniju zbog hitnog obelodanjivanja imena diplomate koji je proglašen nepoželjnom osobom.

– Skrećemo pažnju na činjenicu da se u skladu sa međunarodnom diplomatskom praksom imena službenika diplomatskih misija koji su proglašeni “personom non grata“ ne otkrivaju široj javnosti, u skladu sa obavezama koje je država domaćin preuzela da garantuje ličnu bezbednost diplomata i članova njihovih porodica – saopštila je ambasada.

U četvrtak je albanska televizija „Top čenel“ javila da je albanska Vlada proglasila ruskog diplomatu nepoželjnim zbog nepridržavanja anti-epidemioloških mera preduzetih u vezi sa pandemijom korona virusa.

U izveštaju se tvrdi da su dokazi koji svedoče o kršenju mera karantina od strane diplomate počeli da se prikupljaju od aprila 2020.

Istovremeno, albansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da želi jače prijateljske odnose sa Rusijom i izrazilo nadu da će Rusija reagovati sa razumevanjem na „ovu odluku donetu u dramatičnom periodu za ceo svet – podseća TASS.

(Telegraf)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *