SAD i Rusija objavili primirje u Siriji posle razgovora Tramp-Putin

SAD i Rusija postigli su danas dogovor o primirju na jugozapadu Sirije, kao jedan od rezultat prvog sastanka predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina.

Primirje će stuipiti na snagu u nedelju po sirijskom vremenu, rekli su zvaničnici SAD i vlade Jordana, koja je takodje uključena u sporazum, preneo je Asošijetid pres.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson, koji je bio na sastanku Trampa i Putina, rekao je da cilj smanjenje nasilja u delovima Sirije blizu granice s Jordanom i koja je ključna za bezbednost tog američkog saveznika.

„To je veoma komplikovani deo sirijskog bojnog polja“, rekao je Tilerson novinarima pošto su predsednici SAD i Rusije razgovarali dva sata i 15 minuta na marginama samita G20 u Hamburgu.

Povodom sporazuma o Siriji, Tilerson je rekao da je to „prva naznaka da SAD i Rusija mogu zajedno da rade u Siriji“.

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom gradjanskom ratu Moskva podržava predsednik Sirije Bašara Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada, dok se i SAD i Rusije bore protiv Islamske države u Siriji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je takodje prisustvovao sastanku, rekao je će ruska vojna policija nadzirati prekid vatre. Sve strane treba da osiguraju dostavu pomoći u tu oblast, dodao je Lavrov.

Sporazum predstavlja novi nivo uključenosti SAD u pokušaje da se okonča sirijski gradjanski rat, ocenjuje Asošijetid pres.

Izrael je takodje deo dogovora, rekao je jedan od zvaničnika, tražeći da ne bude imenovan, pošto je to objavio pre nego što se Tilerson obratio novinarima. Izrael, kao i Jordan, ima granicu s južnim delom Sirije i zabrinut je da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih „zona de-eskalacije“ koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu deo tog dogovora.
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je s predsednikom SAD Donaldom Trampom danas razgovarao o ukrajinskoj i sirijskoj krizi, borbi protiv terorizma i sajber kriminala, kao i o nekim bilateralnim pitanjima.

„Imao sam poduži razgovor s američkim predsednikom. Nakupilo se dosta pitanja, uključujući Ukrajinu, Siriju, druge teme i neka bilateralna pitanja. Diskutovali smo i o borbi protiv terorizma i o bezbednosti na internetu“, rekao je Putin na samitu G-20 u Hamburgu, a prenosi Tas.

Putin je to izjavio na početku sastanka s japanskim premijerom Šinzom Abeom i izvinio mu se što ga je čekao oko sat vremena pošto je sastanak predsednika SAD i Rusije trajao znatno duže od planiranog.

„I ja i on (Tramp) vam dugujemo izvinjenje“, rekao je Putin Abeu.

Prvi sastanak Trampa i Putina trajao je 135 minuta. Dva predsednika do danas su razgovarala samo telefonom.

Predsednici SAD i Rusije založili su se za dijalog na početku razgovora iza zatvorenih vrata, kojem su prisustvovali još samo šefovi diplomatija dve zemlje, Reks Tilerson i Sergej Lavrov, navodi Tas.

Tramp pitao Putina o ruskom mešanju u američke izbore

Tramp je tokom razgovora pitao ruskog predsednika o navodnom mešanju Moskve u američke predsedničke izbore, rekao je državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Tilerson je rekao da je Tramp svoj prvi sastanak s Putinom počeo pitanjem o navodnom ruskom mešanju, što je predsednik Rusije negirao, preneo je Asošijetid pres.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Tramp prihvatio Putinovo uveravanje da se Rusija nije mešala u američke izbore.

Tramp je postavio pitanje ruskog mešanja u izbore, pošto su to tražili poslanici obe američke partije.

Tilerson je rekao da su se Putin i Tramp saglasili da je pitanje izbora prepreka u odnosima dve zemlje.

Sastanak je trajao više od dv sata, mada je predvidjeno da traje 30 minuta.

Tilerson, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da rasprava o izborima bila „robusna i dugačka“. On je dodao da su se predsednici dogovorili da nastave razgovor o toj temi.

Izvori: Tramp i Putin dogovorili primirje u Siriji

SAD i Rusija postigli su danas sporazum o primirju na jugozapadu Sirije, rekla su tri američka zvaničnika posle sastanka predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina.

Sporazum predstavlja novi nivo uključenosti SAD u pokušaje da se okonča sirijski gradjanski rat.

Iako detalji dogovora i način kako će biti sprovodjen još nisu dostupni, primirje bi trebalo da stupi na snagu u nedelju u podne po sirijskom vremenu, rekli su zvaničnici koji su tražili da ne budu imenovani.

Jordan i Izrael su takodje deo dogovora, rekao je jedan od zvaničnika. Dve zemlje saveznice SAD imaju granicu s južnim delom Sirije i zabrinuti su da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih „zona de-eskalacije“ koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu deo tog dogovora.

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom gradjanskom ratu Moskva podržava predsednik Sirije Bašara Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada, dok se i SAD i Rusije bore protiv Islamske države u Siriji.

Sastanak dva predsednika u Hamburgu trajao je više od dva sata, odnosno duže od prvobitno planiranih pola sata za razgovor.

Stejt departmant je saopštio da je sastanak dvojice lidera u Hamburgu trajao dva sata i 16 minuta.

Tramp najavio pozitivne stvari posle prvog sastanka s Putinom

Tramp je danas izrazio optimizam posle prvog razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekavši da su pred SAD i Rusijom „veoma pozitivne stvari“.

Sedeći pored ruskog predsednika u nemačkom gradu Hamburgu, Tramp je rekao da mu je „čast“ da bude sa Putinom i da su njih dvojica već imali „veoma, veoma dobre razgovore“.

„Radujemo se mnogim veoma pozitivnim stvarima za Rusiju, za SAD i za svakog koga se to tiče“, kazao je Tramp.

Predsednk SAD nije rekao o kojim temama su razgovarali, već je samo naveo da je bilo reči o „različitim stvarima“. Ruski lider je takodje bio neodredjen, rekavši novinarima, preko prevodioca, da su pričali o medjunarodnim problemima i bilateralnim pitanjima.

Putin je samu činjenicu da su se sastali opisao kao pozitivan znak i rekao da se nada da će njhov sastanak „dati pozitivne rezultate“.

„Telefonski razgovori definitivno nikad nisu dovoljni. Ako želite pozitivan ishod u bilateralnim odnosima i mogućnost da rešavate većinu medjunarodnih pitanja, to će zaista zahtevati lične susrete“.

Tramp nije odgovorio na pitanja novinara da li je tema razgovora bilo i mešanje Rusije u američke predsedničke izbore prošle godine, oko čega se u SAD vodi istraga mesecima.

Pred izlazak novinara iz prostorije, Tramp i Putin su se čvrsto, ali kratko rukovali.

Pored Trampa je sedeo američki državni sekretar Reks Tilerson, a pored Putina ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Predsednici SAD i Rusije danas i sutra učestvuju na samitu grupe industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G-20) u Hamburgu.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *