SAD I ZVANIČNO RUŠI DODIKA: Stejt Department izdao upozorenje za Republiku Srpsku

AMERIKA RUŠI DODIKA ZBOG SREBRENICE?

Američki Stejt Department izdao saopštenje zbog odluke Narodne skupštine Republike Srpske

Objavljeno: 16.08.2018.
Na meti Amerikanaca
Na meti AmerikanacaFOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Američki Stejt Department je povodom odbacivanja izveštaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine saopštio da je ta odluka Narodne skupštine Republike Srpske korak u pogrešnom pravcu.

 

„Međunarodni sudovi su zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid. Vlada RS je 2004. godine usvojila izveštaj o Srebrenici i to je bio značajan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini i suočavanju sa teškim činjenicama prošlosti“, navodi se u saopšenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

 

 

U saopštenju se dodaje da su pokušaji da se odbace ili dopune izveštaji o Srebrenici deo širih nastojanja da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, negira istorija i politizuje tragedija.

 

U interesu je građana Republike Srpske da preokrenu „trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja kao i da osiguraju da se njihovi zločini i nadalje u javnosti odbacuju“, navodi Stejt Department.

 

„Uviđajući razmere tragedije koja se dogodila u Srebrenici i značaj nastavka građenja poverenja i pomirenja, SAD ostaju posvećene da pomognu vlastima u Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zlocine protiv svih etničkih grupa“, navodi se u saopštenju.

 

Groblje u Srebrenici
Groblje u SrebreniciFOTO: FILIP PLAVČIĆ

Stejt Department dodaje da poricanje činjenica utvrđenih u prošlim ratovima neće unaprediti te ciljeve niti pomoći građanima Bosne i Hercegovine.

„Straššan rat koji se dogodio devedesetih godina podseca nas da moramo težiti stabilnoj i prosperitetnoj buducnosti u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju“, dodaje se u saopštenju.

 

Stejt Department zaključuje da će SAD i dalje odlučno podržavati mir, stabilnost i pomirenje u Bosni i Hercegovini.

 

NSRS jednoglasno je u utorak odbacila izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od vlade da ga stavi van snage i formira dve nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

ESPRESO.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *