SAVET EVROPE RASKRINKAO MILA: Podgorica manipulisala Venecijanskom komisijom! LAGALI evropske pravnike!

Režim u Crnoj Gori izmanipulisao je Venecijansku komisiju, koja je prošle godine analizirala kontroverzni Zakon o slobodi veroispovesti. Pravnicima ovog tela zvanična Podgorica je prenela netačnu sliku o motivima i ciljevima ovog zakona.

Ovaj zaključak proizlazi iz preliminarnog Nacrta postmonitoring izveštaja Saveta Evrope (SE) za Crnu Goru, u kome veliki deo zauzima pozadina nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

  • Predstavljen je Nacrt zakona o slobodi veroispovesti s ciljem jačanja crnogorske autokefalne crkve – stoji u dokumentu predstavnika SE, čije su delove objavili podgorički mediji.

Prema navodima ovog akta SE, vlasti su uveravale Venecijansku komisiju da prenos svojine (na državu) neće uticati na upotrebu imovine koju koristi verska zajednica, već bi se ove odredbe primenjivale samo na kulturno nasleđe.

Tokom zasedanja Venecijanske komisije, Podgorica nije ponudila nikakvo objašnjenje koncepta „kulturno nasleđe“, koji su vlasti tako iskoristile kao paravan za pravdanje preuzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve.

  • Nije jasno koliko daleko ide ovaj koncept, jer nije sigurno da li svaka crkva ili svaki manastir, sami po sebi, mogu biti kvalifikovani kao ‘kulturna baština’. Do sada nismo dobili odgovor. Isto tako, nismo jasno razumeli zašto je potreban prenos vlasništva, ako prenos u principu ne utiče na korišćenje ove imovine od strane verskih zajednica, kako su crnogorske vlasti uveravale Venecijansku komisiju – navedeno je u dokumentu SE.

Venecijanska komisija većinu odredaba ocenila je pozitivno, a kao moguće rešenje preporučila je podelu zakona na dva dela. Prvi deo bi uredio verske slobode i elementarno funkcionisanje crkava, što podržava i SPC. U drugom propisu našle bi se odredbe koje tretiraju crkvenu imovinu, koje tako ne bi „kompromitovale“ zakon u celini i o odlagale njegovu primenu. Do toga, međutim, nije došlo, jer je Vlada Crne Gore u Skupštinu poslala jedinstven tekst zakona, koji je na brzu ruku i iza ponoći usvojen.

Sporni zakon i dalje je u središtu pobune desetina hiljada građana Crne Gore, koji se redovno okupljaju na litijama u znak podrške SPC. Režim je, kako mnogi ukazuju, pokrenuo medijsku kontraofanzivu sa ciljem da kompromituje protestne litije i njegove vođe. Na udaru režimske kampanje prvi se našao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kome je Javni servis RTCG posvetio „dokumentarni“ film pod nazivom „Svjedok Božje ljubavi“. U njemu su na netačan, zlonameran i primitivan način prikazani mitropolitovi ličnost i delo. „Istraživački“ tim TVCG „otkrio“ je tako da je vladika „izaslanik crkve strane države“, „fanatični sledbenik velikosrpskog nacionalnog projekta“, „duhovnik koji druguje sa živim zločincima, a mrtve promoviše u svece“, da je „učestvovao u deportacijama Bošnjaka“, uz niz drugih optužbi i insinuacija. Sve ovo potkrepljeno je arhivskim snimcima koji do sada nisu emitovani i čije se poreklo pripisuje crnogorskim obaveštajnim strukturama.

Novinarsko nedelo emitovano na RTCG osudile su mnoge crnogorske stranke, javne ličnosti, pa i pojedini novinari RTCG.

  • Vi koji ste stali iza ovog srama – vi ste saučesnici stida i najnižeg pada novinarske profesije! Jednom kad prođu ružna vremena moraćete da objasnite ko, zašto i za čiji interes? Pogledaćete časti u oči, to nećete izdržati od sramote. Bestijalnost uvek završi u sramoti! Znamo se, bestijalci – na svom fejsbuk-profilu napisala je ogorčena novinarka RTCG Nevenka Bošković Ćirović.

Povodom medijsko-obaveštajnog skandala, poslanici Demokratskog fronta pozvali su direktora i rukovodstvo RTCG i one koji su se potpisali kao urednici i organizatori emisije o mitropolitu – da podnesu ostavke.

  • Ako to ne učine, pozivamo Savet RTCG da ih razreši u roku od 24 časa. Ako ih on ne razreši, u Skupštini ćemo pokrenuti pitanje smene članova Saveta koji nisu glasali za smenu sadašnjeg rukovodstva. Javni servis nije javni servis nego TV Agencije za nacionalnu bezbednost – rekao je Andrija Mandić, jedan od lidera DF, i naglasio da se ovakvim medijskim sadržajima seje seme zla i sukoba.
  • NA teške optužbe koje na adresu SPC i Srbije iznosi sve glasniji promoter Đukanovićeve politike ministar odbrane Predrag Bošković, reagovao je Milan Knežević iz DF.
  • Bošković kao nosilac Ordena Svetog Save drugog stepena, umesto da stane ispod zastave Hrista i Bogorodice, odabrao je da bude štitonoša Prve familije koju simbolišu banke, šteke cigareta, jahte, starlete i hekleri, kao večni simboli Montenegra. Pravo je vreme da mu se crkveni orden oduzme – poručio je Knežević.
  • Izvor: Srbija Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *