Šeik Zajed dovodi Trampa u Beograd!

Muhamed bin Zajed rešen je da pomogne Srbiji kada je u pitanju rešenje kosovskog problema, te da odlične veze koje ima sa američkim predsednikom Donaldom Trampom iskoristi kako bi šefa Bele kuće ubedio da poseti Srbiju.

– Na kojeg god moćnog političara u svetu da pomislite, šeik Bin Zajed je u odličnim odnosima s njim. Nije izuzetak ni Donald Tramp, s kojim prvi čovek Ujedinjenih Arapskih Emirata ima direktan i vrlo otvoren odnos. Nama naruku ide činjenica da je predsednik Srbije u odličnim prijateljskim, gotovo bratskim, odnosima sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Šeik Muhamed želi da pomogne i Vučiću i Srbiji i da bude link koji će povezati Srbiju i Ameriku – navodi naš sagovornik.

Pokušaće da nas satru! Ovo je horor plan Amera za Kosovo

Ističe da bi bin Zajedovo posredovanje moglo da bude ključno u razgovorima Beograda i Vašingtona o situaciji na Kosovu.

– Šeik je nekoliko puta dosad u razgovorima sa Vučićem ponovio da želi da pomogne Srbiji da se dođe do kompromisnog rešenja sa Prištinom, što bi značilo obezbeđivanje trajnog mira. Pored toga, Zajedovu sugestiju da bi bilo korisno da poseti Srbiju Tramp ne bi odbio – navode diplomatski izvori Srpskog telegrafa.

O velikom uticaju bin Zajeda u Americi nedavno je pisao i Njujork tajms (pogledaj okvir) ističući, pored ostalog, da su arapskom princu uvek širom otvorena vrata Bele kuće. – Bez obzira ko bio na čelu Amerike, to će uvek biti tako, što i čudi s obzirom na to da njegove investicije premašuju 80 milijardi dolara. Samo taj podatak svedoči da bolju vezu sa Belom kućom i američkom administracijom teško možemo da nađemo – ističu upućeni sagovornici Srpskog telegrafa.

Da bi posredovanje bin Zajeda bilo značajno za kosovsko pitanje, ali i dolazak Trampa u Srbiju, uveren je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

– Srbija je u velikoj diplomatskoj ofanzivi. Više puta smo isticali da bi dolazak Trampa u Srbiju bio od izuzetnog značaja, zbog čega je i predsednik Srbije u nekoliko navrata pozivao Trampa da poseti Beograd. Tačno je da su naši odnosi sa Emiratima više nego odlični, a svaka pomoć, naročito šeika bin Zajeda da dovedemo Trampa u Srbiju, više je nego dobrodošla – kaže ministar u izjavi za Srpski telegraf.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi podrška svetski uticajne ličnosti, kakav je šeik Bin Zajed, značajno pomogla rešenju kosovskog problema u korist Srba i unapređenju odnosa između Srbije i Amerike.

– To je odlična vest za Srbiju. Princ je čovek sa velikom geopolitičkom težinom i renomeom na, politički gledano, istoku i zapadu. On ima realne šanse da doprinese unapređenju naših odnosa sa SAD i pomeri stvari sa mrtve tačke po pitanju Kosova i Metohije, a da za to dobije i podršku Moskve – naglasio je Anđelković.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *