SERGEJ ŽELEZNJAK, POSLANIK RUSKE DUME: Na Balkanu izbija Treći svetski rat!

Sledeće godine obeležićemo 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, a da bi „neki novi sarajevski atentat” mogao ponovo da zapali ne samo Balkan nego i celu planetu, upozorio je juče iz Beograda Sergej Železnjak, poslanik u Dumi i funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije.

– Zadatak je svih odgovornih političara da ne pokreću napetosti u regionu i da se održava mir, jer su, izgleda, mnogi zaboravili da je upravo na ovim prostorima počeo i Prvi svetski rat. Zaboravili su i kako je došlo i do Drugog svetskog rata. Eventualni konflikt na Balkanu mogao bi da se proširi na ceo svet i niko ne bi bio pošteđen, zahvaljujući modernim tehnologijama ratovanja. Zbog toga je veoma bitno da na Balkanu bude mir i da se podržava politika mira, pomirenja, tolerancije i etničke i nacionalne raznolikosti – naveo je Železnjak na konferenciji “Nova međunarodna realnost – Izazovi i perspektive” u Skupštini grada Beograda.

Železnjak je i naveo da uvođenje balkanskih država u NATO samo na osnovu konsenzusa među elitama, ali ne i podrške građana, vodi te zemlje u podele, kao i da Rusija ima za Balkan 2plan B-4”, koji se odnosi na vojnu neutralnost zemalja.

– Videli smo u Crnoj Gori da narod nije dobio priliku da se na referendumu izjasni da li želi u NATO. Što se tiče Makedonije, nisam uopšte siguran da tu postoji konzensus o ulasku u Alijansu, dok je Srbija pravi primer vojne neutralnosti i u mnogo čemu ostrvo bezbednosti i primer za mnoge balkanske zemlje kako se može obnavljati posle tragičnih događaja. To mora da se podržava i bilo koja saradnja ne sme da krši viševekovne tradicije, već da ih koristi. U savremenom svetu nema mnogo suverenih država, činjenica da Srbija uspeva da održi suverenost govori koliko je odmerena i pametna politika koja se vodi – naveo je Železnjak, a onda i dodao da što se tiče „Evropske unije, onda bi trebalo da služi svojim građanima, a ne interesima SAD”.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Železnjak porukom “da bi Balkan mogao da zapali svet“ jasno poručio Zapadu da je Rusija spremna da brani svoje interese na ovom području.

– Ovo je samo poruka Zapadu da je Moskva i te kako zainteresovana za Balkan i da će braniti svoje interese. Trenutna situacija je takva da bi bilo koji sukob, bilo gde na svetu, mogao sve da odvede u neki globalni rat, ne samo na Balkanu, a srećom, trenutno naš region nije previše turbulentan. S druge strane, za nas je i dobro da se velike sile interesuju za nas, da kažem „da se sukobljavaju zbog Srbije”, ali na nama je da nastavimo s politikom sedenja na dve stolice, čak i više, ako je to potrebno da se zaštite nacionalni interesi – navodi Anđelković.

Izvor: Alo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *