SEVERNA KOREJA IZVELA NAPAD?! Kim nije bacio nuklearku, ali je uradio nešto OPASNO i PARALISAO SVET!

Bezbednosne kompanije saopštile su da postoje naznake o mogućoj povezanosti Severne Koreje sa globalnim sajber napadima koji su napravili haos unevši proteklog vikenda sajber virus „VonaKraj“ (WannaCry) u kompjuterske mreže širom sveta.

U prvim preliminarnim zaključcima o poreklu masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, „Guglov“ istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa „VonaKraj“ i hakerske akcije iz 2014. godine koju su mnogi pripisali Pjongjangu.

Drugi eksperti su odmah reagovali na tu objavu kao na znak – mada ne definitivan – da Severna Koreja možda stoji iza najnovijeg sajber virusa.

Istraživači u bezbednosnoj kompaniji „Kasperski“, sa sedištem u Rusiji, rekli su u ponedeljak da je to dosad najvažniji trag u vezi s poreklom virusa, koji bi, smatraju, mogao da bude „ključ za rešavanje misterije“

„Za sada je potrebno dodatno istraživanje starijih verzija virusa“, naveli su istraživači firme „Kasperski“.

Oni objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrovano ime Lazarus, a za koju se veruje da stoji iza hakovanja „Soni pikčersa“ 2014. godine za šta je optuživana Severna Koreja.

Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakovanje centrale banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu.

„Obim operacija Lazarusa je šokantan“, kažu u firmi „Kasperski“.

Kompanija „Intezer Labs“ sa sedištem u Izraelu saglasna je sa pretpostavkom da je Severna Koreja povezana s virusom „VonaKraj“ i to, kako kažu, ne samo zbog Lazarusa, a stim u vezi najavljuje nove informacije.

Još jedna bezbednosna kompanija, „Simantek“, takođe je uočila sličnosti između virusa „VonaKraj“ i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da te sličnosit „za sada samo predstavljaju slabe veze“.

Moguće je i to da je kod koji je korišćen u programu „VonaKraj“ samo prekopiran iz štetnog programa grupe Lazarusa, a da nema nikakvu direktnu vezu s tom grupom.

U svakom slučaju, istraživanja se nastavljaju.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *