SILOVANJA pokrenula staru temu: SEKSUALNO OBRAZOVANJE OD OSNOVNE ŠKOLE?

Seksualno obrazovanje u školama već se izučava kroz različite predmete, rekli su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Telegraf.rs. Odgovarajući na pitanje o tome kakav je stav Ministarstva o uvođenju seksualnog obrazovanja u škole nisu precizirali da li će biti uveden kao poseban predmet ili ne.

Ipak, rekli su da su promene u planu nastave i učenja neophodne, ali i nepopularne, jer se ne mogu uvesti novi predmeti, a da se neki stari ne ukine. Tako je, objašnjavaju iz Ministarstva, zbog zakonom propisane nedeljne norme časova.

– U suprotnom bi svaki novi predmet značio dodatno opterećenje za učenike – stoji u odgovoru na naša pitanja uz napomenu da se promene sprovode pažljivo uvažavajući obrazovne potrebe učenika, savremene tendencije u obrazovanju, interese društva kao i posledice koje će izazvati, navodeći organizacione, finansijske, kadrovske.

Dalje su naveli i da je seksualno obrazovanje široka tema, te da povezuje različite oblasti, zbog čega se već obrađuje kroz različite predmete.

– S obzirom na širinu teme seksualno vaspitanje povezuje različite oblasti, od razvoja higijenskih navika, praktikovanja zdravih stilova života, zdravlja reproduktivnih organa, brige o svom i zdravlju drugih, do partnerskih odnosa, ona se obrađuje kroz različite predmete. Primereno potrebama uzrasta učenika, odgovoran odnos prema zdravlju, pa tako i reproduktivnom, razvija se kroz predmete: priroda i društvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, biologija, građansko vaspitanje, zdravlje i sport (izborni program u gimnaziji)… ali i kroz druge aktivnosti kao što su časovi odeljenskog starešine, predavanja i radionice koje drže zdravstveni radnici, kao stručnjaci za ovu oblast – naveli su.

Premijerka Ana Brnabić juče je na konferenciji Ženske parlamentarne mreže “Hrabrost je ženskog roda” izjavila da uvođenje seksualnog obrazovanja u škole deluje kao dobra ideja, ali da o tom pitanju treba poslušati struku.

– Meni to deluje kao jako dobra ideja, ali treba da pitamo one koji su stručni i koji to mogu da u potpunosti sagledaju i da njihove predloge razmotrimo na Vladi Srbije – rekla je odgovarajući na pitanje novinara da li se u cilju sprečavanja nasilja prema ženama, razmišlja i o uvođenju seksualnog nasilja i da li postoji volja za to.

Ova tema ponovo je pokrenuta u jeku optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje mladih glumica. Vlasnik škole glume Miroslav Mika Aleksić tereti se krivičnom prijavom za ukupno 15 krivičnih dela, osam silovanja i sedam dela polno uznemiravanje prema šest devojaka.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je na jučerašnjoj konferenciji o stanju rodne ravnopravnosti da želi da iskaže ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica koje su se usprotivile nasilju.

– Kao predsednik Narodne skupštine, ali pre svega kao sin, suprug i otac jedne mlade devojke, želim da iskažem ogromno poštovanje za hrabrost naših mladih glumica da se usprotive nasilju. Bez obzira na to kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i nameru da se meša, sama odluka ovih mladih devojaka da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vredna je našeg najvećeg poštovanja – rekao je Dačić.

(Telegraf)

Foto:Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *