Siniša Mali živi od farme koza i proizvodnje povrća!

Još kao dete, Siniša Mali iz Kucure kod Vrbasa, znao je da će biti poljoprivrednik.

Iako će ovog maja napuniti tek 23 godine, on je već veliki domaćin koji se bavi uzgojem sadnica „carskog drveta“ i drži farmu koza, a uskoro će se, zahvaljujući donaciji iz Italije, posvetiti i proizvodnji povrća u plastenicima, pišu Večernje novosti.

Za razliku od većine svojih vršnjaka, koji hrle u grad, Siniša se vratio u Kucuru posle završetka Srednje poljoprivredne škole u Futogu, a ističe da selo neće napustiti ni kad diplomira na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

“Upisao sam fakultet 2014, a iste godine sam počeo da se bavim i privatnim biznisom. Dobro je išlo na oba fronta, pa sam prvu godinu „očistio“ u junu. Posao se kasnije proširio, pa sam na fakultetu malo usporio, jer više volim da radim nego da sedim za knjigom, ali od studija nisam odustao”, priča Siniša.

Surfujući po internetu, pažnju mu je privukla paulovnija, pa je pre četiri godine krenuo u uzgoj mladih stabala ovog brzorastućeg drveta, poreklom iz Kine.

“Roditelji nisu bili nimalo oduševljeni kad sam uneo u kuću seme „carskog drveta“, kako zovu paulovniju, jer su smatrali da gubim vreme. Promenili su mišljenje kad su videli da donosi prihode. Sada godišnje proizvedem 20.000 sadnica koje prodajem širom Srbije. Paulovnija je visoko ukrasno i medonosno drvo i veliki proizvođač kiseonika, a odlična je i kao ogrev i sirovina za nameštaj i delove automobila, aviona i brodova. Od njenog hranljivog lista prave se silaža i senaža za domaće životinje”, navodi Siniša.

Kad u nepoznatom društvu izgovori svoje ime i prezime, svi se nasmeju misleći da se šali, a saobraćajna policija sumnjičavo zagleda njegovu ličnu kartu, proveravajući da nije „ukrao“ identitet gradonačelnika Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *