ŠIPTARI SPREMAJU LIKVIDACIJU HARADINAJA

DA LI ALBANCI SPREMAJU “KONAČNO REŠENJE” TO JEST LIKVIDACIJU HARADINAJA

Ko hoće da zauvek “ućutka” Ramuša!?

Haradinaj jedan od šefova albanske mafije, ali je on i mnogim Albancima, govoreći jezikom “kanuna“, dužan krv, jer je ubijao neposlušne Albance

Ubistvo iz zasede, što iz osvete, što iz straha, ne bi začudilo nijednog kosmetskog Albanca. Pre toga, naravno, dopustiće mu da odigra ulogu legendarnog komandanta UČK i albanskog heroja kako bi imali materijala da za ubistvo Ramuša Haradinaja optuže Srbe

Dok se Isa Mustafa bivsi premijer tzv. Kosova raduje vandrednim parlamentarnim izborima na KiM i obećava koaliciju sa Samoopredljenjem, Tačiju, Haradinaju i  Veseljiju uopšte nije svejedno. Na ovogodišnjim izborima, za razliku od prethodnih, zaista se može desiti da čuveni “ratni blok“ ode u prošlost.  A “ratnom bloku“  to nikako ne bi odgovaralo zato što bi to ujedno moglo da znači da će biti izvedeni pred Specijalni sud za ratne zločine OVK. Na parlamentarnim izborima pre dve godine okupili su se oko Haradinaja, iskoristivši njegov “veliki“ povratak iz Francuske. Podsećanja radi, tada su se zajedno sa njim radovali zato sto je Francuska odbila da ga izruči Srbiji i pretili da će doći do Niša.

U međuvremenu, Haradinaj postaje premijer tzv. Kosova i njegovu vladu obeležavaju skandali, ali i blokada dijaloga zbog taksi. Albulena Hadžiju ispred radikalnog pokreta “Samoopredljenje“ optužila je tzv. vladu Kosova da je odlukom o taksama nad robom iz centralne Srbije sakrila mnogobrojne skandale.

-Takse nad Srbijom omogućile su da se sakriju mnogobrojni skandali i zloupotrebe. Kada su njihovi dani odbrojani i kada nema druge odluke kojom bi se mogli pohvaliti, trude se da pobede na račun taksi – napisala je Hadžiju na Fejsbuku. I ona je verovatno u pravu, međutim, postavlja se pitanje šta će uraditi “crna trojka“ da bi sačuvala svoju glavu? Iako je već odavno poznato da je Veselji, bivši šef albanske obaveštajne službe na Kosmetu, odavno namerio da sedne u premijersku fotelju, treba uzeti u obzir da je Veselji mnogo pametniji nego što drugi misle.

Ovaj prekaljeni obaveštajac ne želi da postane premijer lažne države Kosovo u trenutku kada je Priština u problemima do guše. On ne želi da vodi “državu“ za koju je izvesno da će propasti, već želi da težak i prljav posao, koji uključuje progon i hapšenje Srba, prepusti drugima, a da on dođe na gotovo. Kako se tzv. Kosovu ne smeši priznanje, naričito ne za pregovaračkim stolom, Veselji je spreman da sačeka. Haradinaj je još 16. juna započeo predizbornu kampanju koja se isključivo zasniva na mržnji prema Srbima. Nedavno je u albanskim i srpskim  medijima isplivao snimak na kome puca i veseli se uz albanske nacionalističke pesme koje veličaju “kosovare“, majku Albaniju  i teroristu Adema Jašarija. Povod je bila 20-godišnjica “oslobodjenja“ Dečana i Peći od Srbije. Ramuš i Daut Haradinaj potrudili su se da ovaj “jubilej“ obeleže u Dečanu, nije izostalo posluženje, a ni spomen ploča u “slavu“  vojnika UČK koji su poginuli u borbi sa srpskim snagama  u Dečanu. Mesec dana kasnije, tj. 19. jula, podneo je ostavku i otišao u Hag, gde se branio ćutanjem i odakle se još brže vratio. Gledano iz ovog ugla, vrlo je dobro znao šta radi, a snimak se pojavio na albanskim portalima mesec dana kasnije. Albanski novinari, za koje se tvrdi da su bliski Kadriju Veseljiju, stavili su akcenat na to da je tzv. premijer Kosova u ostavci  pucao u prisustvu pripadnika kosovske policije koji kao i obično nisu reagovali.

Kasnije je Haradinaj opravdao šenlučenje “kanunom“ tj. albanskim običajnim zakonom prema kome domaćin kuće donosi pištolj i daje gostu da puca. Jasno je da su Kadrijevi mediji pokušali da otvore oči Albancima i prikažu Haradinaja kao lidera koji zloupotrebljava položaj i vodi se zakonima plemena!

Međutim, šta je hteo Haradinaj? Poznato je da je on jedan od onih lidera koji bez obzira što je stekao ogromno bogatstvo nakon rata ipak ostao omiljeni lik  “albanskih“ nacionalista, naročito sa Metohije. Tokom rata, navodno u borbama sa pripadnicima srpskih snaga, izgubio je dva brata Ljuana i Škeljzena. Nakon rata i brata Envera i bratanca – Škeljzenovog sina, koga je udario autobus. U borbama sa srpskim snagama, kako svedoče članovi njegove porodice i on sam, učestvovala je skoro cela porodica, uključujući i njegovu sestru, a u svojoj autobiografskoj knjizi “Priče o ratu i slobodi“ hvalio se zločinima nad Srbima i neposlušnim Albancima:

-Likvidirao sam srpske policajce, ubijao srpske civile, uklanjao neposlušne Albance – napisao je Haradinaj. Iako voli da svoje zločine pravda srpskom propagandom, učinio je sve da postane najveći junak među ekstremnim Albancima.  Podneo je ostavku, kako tvrdi, zbog poziva u Hag, doneo je odluku o taksama koju neće da povuče sve dok Beograd ne potpiše sporazum o priznanju, učinio je sve da na račun “lepih“ reči kupi glasove najekstreminijih Albanaca sa KiM, koji svakog trenutka mogu da izazovu krvoproliće na Kosmetu…

Postavlja se vrlo logično pitanje: Šta će sa njim da rade Veselji i Tači? Jasno im je da sve dok je on prisutan za njihova imena nema mesta na glasačkim listićima Albanaca iz Peći, Đakovice, Kline, Dečana…. Zajedničkoj koaliciji se ne mogu nadati jer se ispostavilo da je to promašaj. Tači je već tri puta pokušao da se reši Haradinaja tako što se nije potrudio da spreči njegov odlazak u Hag. Sve se nadao da će konačno biti osuđen, međutim, ovaj se uvek vraćao.

I Haradinaju je jasno da su ga već tri puta prešli, a da se vrlo lako može desiti da četvrti put to bude fatalan odlazak, odnosno da zauvek ostane tamo. Iako su poslednjih godina na suprotnim stranama, tj. neprijatelji, konačno, više to ni ne kriju. Kako se šuška među Albancima, a “Afera“ ekskluzivno saznaje, Albanci kao jedno od “konačnih” rešenja vide ubistvo Haradinaja. U slučaju da zaista ode u Hag ovaj ambiciozni Albanac iz sela Glodjan nadomak Dečana spreman je da propeva. Mnogo toga zna zato što je tokom rata bio na čelu zone Dukadjin tj. Metohije. Na tom području desili su se najstrašniji zločini nad Srbima i pravoslavnim svetinjama, uključujući ubistva i otmice. A danas tamo, u mnogim mestima srpski jezik odavno se ne čuje i malo ko zna da su Srbi ikada živelu tu.

Jasno je da Haradinaj vrlo dobro zna i poseduje dokaze za to ko je šta radio, kako na Metohiji, tako i u ostalim delovima KiM. Zašto bi ćutao? Zašto bi dopustio Tačiju i Veseljiju da vedre i oblače tzv. Kosovom a on sedeo u zatvoru? Zašto bi jedini bio kriv za trgovinu organima zarobljenih Srba u Žutoj kući dok njegovi ratni drugovi okolo putuju sa diplomatskim pasošima i uživaju status nekakvih “kosovskih“ državnika? Tri puta su ga prešli, ali neće i četvrti. Sa druge strane, svesni su oni sa kim imaju posla, a u prilog im ide činjenica da je Haradinaj jedan od šefova albanske mafije, ali i mnogim Albancima, govoreći jezikom “kanuna“, dužan krv, jer je ubijao neposlušne Albance.

Ubistvo iz zasede, što iz osvete, što iz straha, ne bi začudilo nijednog kosmetskog Albanca. Pre toga, naravno, dopustiće mu da odigra ulogu legendarnog komandanta UČK i albanskog heroja kako bi imali materijala da za ubistvo Ramuša Haradinaja optuže Srbe, tj. srpske službe. Što bi se reklo, krivca su lako našli, a plan prave polako i temeljno…

M. Divac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *