SITUACIJA JE DRAMATIČNA I LOŠA! POLICIJSKI ČAS JE MOGUĆNOST KOJA JE UVEK NA STOLU!

N. Petričević/Informer.rs|

Gradonačelnik Radojičić o koronavirusu u Beogradu: Veliki su napori da se zdravstveni sistem održi!

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je od pojave koronavirusa pa do danas preduzet širok spektar mera sa različitom kombinacijom i u različitim vremenskim periodima

Radojičić je za Informer.rs objasnio da zdravstveni sistem ima svoje kapacitete, ali da je situacija dramatična.

– Situacija je već sada dramatična i loša, a zdravstveni sistem ima svoje kapacitete. Ovde nije reč samo o izazovima u prostornim rešenjima već i ljudskim resursima, odnosno kadru obučenom za rad u ovim uslovima i sa pacijentima koji su zaraženi i imaju najteže kliničke slike – objasnio je Radojičić.

KORONA NIKAD GORA! U Srbiji zaraženo 5.613 osoba, preminulo 27 ljudi!

Kako nam je rekao, veliki su napori da se zdravstveni sistem održi.

– Do ovog trenutka smo, iako su veliki napori da zdravstveni sistem održi,

Napisano 626 prekršajnih naloga, a TRI objekta su zatvorena

uspevali da ga prilagodimo postojećim okolnostima, ali nažalost uvek postoji ta neka tačka kada to više neće biti moguće i ona nije daleko.

Ističe da je od pojave koronavirusa pa do danas preduzet širok spektar mera sa različitom kombinacijom u različitim vremenskim periodima, imajući u vidu epidemiološku situaciju i brojne faktore kao što su ekonomska situacija i optimalno funkcionisanje grada.

Od početka kontrole 11629 inspekcijskih nadzora

– Od početka kontrole poštovanja epidemioloških mera, bilo je ukupno 11629 inspekcijskih nadzora. Od toga je napisano 428 prekršajnih naloga od strane Sekretarijata za inspekcijske poslove, a 198 od strane Republičke sanitarne inspekcije. Nadležna republička inspekcija donela je 11 rešenja o zabrani korišćenja prostorija i tri rešenja o zatvaranju objekata – rekao je Radojičić.

Danima se spekuliše i priča o policijskom času kao nekoj od sledećih mera, a gradonačelnik ističe da je to mera koju niko od nas ne želi.

– Policijski čas je mogućnost koja je uvek na stolu i koju niko od nas ne želi – rekao je Radojičić za Informer.rs.

On je dodao da su građani već pokazali stpljenje i razumevanje u meri za koju nisu ni znali da je poseduju, a da nas je epidemija naučila za šta smo sve sposobni.

– Mnogo toga je sada na ličnoj odgovornosti pojednica uz sve postojeće mere jer samo tako ćemo doći do konkretnih rezultata.

Putnici se pridržavaju mera

– Putnici u gradskom prevozu se uglavnom pridržavaju definisanih pravila. Imamo i retkih izuzetaka gde ne nose maske, ali uglavnom se pridržavaju.

Izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definisano je da kontrolu poštovanja mera mogu da sprovode i komunalni milicajci i komunalni inspektori.

– To do sada nije bio slučaj, ali Zakon sada daje veća ovlašćenja komunalnim milicionerima, ali i to rešenje nije smišljeno da bismo se opustili jer kažnjavanje nije epidemiološka mera. Sada će između 400 i 500 ljudi vršiti kontrolu i siguran sam da će ona biti efikasnija – zaključio je Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *