SKANDAL: Bivši ministar ojadio državnu kasu za 23 miliona!

Inženjerska komora Srbije godinama je bila mašina za izvlačenje para Demokratske stranke (DS), otkrivaju sagovornici Srpskog telegrafa. Glavni čovek za te poslove, kako navode, bio je funkcioner DS Dragoslav Šumarac, dugogodišnji predsednik ove organizacije, koji je prema podacima do kojih je došao Srpski telegraf, od 2003. do 2018. bez preciznog objašnjenja uzeo čak 23.343.076 dinara. Šumarac je, podsetimo bio i ministar urbanizma i građevine od 2001. do 2004. godine.

  • Kad se pogleda ova suma koju je Šumarac uzeo, to zaista izgleda kao da nije mnogo. Međutim, bilo je tu mnogo njegovih saradnika, takođe bliskih DS, koji su izvlačili pare za istu svrhu, ukupno oko 125 miliona dinara za 15 godina. Sad im je problem što više ne mogu da izvlače pare, pa rade prljavu kampanju protiv nove garniture u IKS – otkrivaju naši izvori.

IKS je jedna od retkih organizacija koja raspolaže velikom količinom novca, i zbog toga je oduvek bila atraktivna političarima koji su želeli da se okoriste, kako za sebe, tako i za matičnu stranku.

Ovim povodom kontaktirali smo IKS, koji nam je potvrdio da su tačne naše informacije o tome koliko je ko uzeo novca u periodu od 2003. do 2018. godine, ali nam nisu pružili informacije na osnovu čega su dodeljivana sredstva, kao i kako je moguće da je funkcioner DS Dragoslav Šumarac uzimao najviše.

S druge strane, Šumarac nema dilemu:

  • Ma kakvo izvlačenje para za DS, to sad radi SNS, postavlja svoje kadrove tamo jer niko pre nije pričao o politici u IKS. Mi smo napravili sad nezavisnu organizaciju od ministarstva zato što smo kritikovali sve projekte, od Beograda na vodi pa na dalje… Hteli su da optuže inženjere za rušenje u Grdelici itd, a nisu inženjeri krivi nego ovi nestručni koje su stavili na čelo komore i na čelu ministarstva.

Na pitanje Srpskog telegrafa po kom osnovu je dobio najviše novca u IKS, Šumarac ističe da je bio na rukovodećim pozicijama, kao i su te koeficijente odobrili upravni odbori i skupština.

  • Sada su komoru, nažalost, oteli pošto su videli da to funkcioniše i postavli sve svoje ljude u privremenu upravu, čak neki nisu ni inženjeri nego pravnici i sad oni čačkaju ovde… Međutim, mi smo uvek objavljivali na sajtu koliko je ko primio, kriterijume je određivao Upravni odbor koliko bodova ko dobija, organizovali smo predavanja, posete sajmovima, osiguravali inženjere, radili smo projekte za obnovu zemlje. Na primer, tokom poplava, kao organizacija smo dali 70.000 evra, dok je Privredna komora dala samo 5.000 evra. Organizovali smo i 2.000 inženjera, a evo sad vidite da nisu organizovali nijednog kad su bile poplave da procene štetu – zaključuje Šumarac.
  • Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *