SKANDAL: Olivera Mandića prolaznici pljuvali i vikali mu da je peder*ina!

Oliver Mandić izazvao je opšti haos i nezapamćen skandal osamdesetih godina kad je počeo da se pojavljuje u haljinama, na visokim potpeticama, s karminom na usnama, perikom na glavi i svim drugim sredstvima koja ulepšavaju jednu ženu.

Da se danas pojavi u takvom izdanju na svom nastupu, sigurno ne bi bilo ni približno sličnih reakcija, ne bi ga ljudi na ulici vređali i ponižavali nazivajući ga pogdnim imenima i bavili se njim kao „novim sociološkim problemom“. Mandić je bio prvi muškarac kod nas koji se usudio da snimi spot obučen kao žena i tako svesno sebe izloži raznim pritiscima, negativnim komentarima, pa čak i propasti karijere.

Sve je počelo 1981. godine, kad se u prodaji pojavljuje debitantski album provokativnog naziva „Probaj me“. Tada je pevač snimio emisiju „Oliver Mandić i Beograd noću“. Ona je pokrenula brojne polemike u jugoslovenskoj štampi, koja je dočekala na krv i nož ovu, kako je to jedan kritičar zapisao, običnu sekapersu koja misli da su za dobar šou dovoljne egzibicije u ženskim haljinama. U toj emisiji Mandić je ekranizovao sve pesme sa aktuelnog albuma, nastupajući u veoma otkačenim, avangardnim kostimima, brišući tako sve granice između polova.

Retko je šta uzdrmalo jugoslovensku javnu scenu kao ta emisija emitovana na Drugom programu Televizije Beograd. „Ko je dozvolio da se to emituje?“, postavljalo se pitanje po kancelarijama zgrade u Takovskoj 10, ali krivac nikad nije odgovarao za svoje „nedelo“ jer se publici svideo performans. Osim što se tako smelo pojavljuje u haljinama, štiklama i s napadnom šminkom na usnama i kapcima, u svoj šou je ubacio i parodiju na nekoliko biblijskih citata u vidu propagiranja religije novog doba u kojoj je cilj ostvariti jedinstvo sa samim sobom van društvenih postulata.

Brzo se pokazalo da nije samo jugoslovenska mladež, i pored sve nezrelosti i neupućenosti u avangardu, dobro prihvatila drugačijeg Olivera. Emisija je iste godine nagrađena Zlatnom ružom na prestižnom festivalu u Montrealu, što je bilo dovoljno da se prašina u domaćoj javnosti konačno slegne.

– U Srbiji su govorili da sam pe.er i pljuvali me. Noću, kad bih vozio auto, hiljadu pljuvački je vikalo: „Pe. erčinooo“ – ispričao je Oliver pre nekoliko godina, prisećajući se trenutka kad je bio na vrhuncu slave.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *