SKANDAL U VRANJU: Recitovali pesme HITLEROVOM SLUGI LJOTIĆU na svečanosti povodom DANA OSLOBOĐENJA OD NACIZMA!

Članovi organizacije Antifašistička Akcija (AFA) Vranje izrazili su energičan protest na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici povodom programa obeležavanja Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, svečano je obeležen 7. septembar, Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

U programu su nastupili hor Muzičke škole “Stevan Mokranjac” i glumac Marko Petričević, koji je recitovao stihove pesama ”Mrtvi niste” i “Jedan za sve, svi za jednoga”.

Upravo ove dve pesme su povod za protest AFA Vranje.

Dan oslobođenja Vranja 1944. godine je dan kada su jedinice NOV-a ušle u grad koji je već bio napušten od strane Bugara i time započeli slobodarsku i levičarsku tradiciju našeg grada, stoji u saopštenju ove organizacije.

  • Dan koji bi trebao da služi kao primer prošlim i narednim generacijama da neguju i čuvaju svoje antifašističko nasleđe i klasnu borbu, umesto toga svedoci smo bednog pokušaja revizionizma uoči trajanja ceremonije koja se održala ispred Spomenika Revolucije.

Naime, glumac Marko Petričević recitovao je stihove pesama „Mrtvi niste“ i „Jedan za sve, svi za jednoga“, pesme koje slave i pevaju sluge fašista i narodnih izdajnika, gazeći po narodnim herojima koji su živote dali boreći se protiv okupatora – kažu iz AFA Vranje.

Zanimljivo je to što niko od prisutnih nije izrazio revolt i bunt usred ovog sramnog pokušaja slavljenja fašističkih krvnika ovim pesmama, dodaje se u saopštenju.

  • Protiv svakog revizionizma, istoriju ne možete falsifikovati!

Smrt fašizmu, sloboda narodu! Srećan nam dan oslobođenja! – poručuju iz AFA Vranje.

Sporne pesme „Mrtvi niste“ i „Jedan za sve, svi za jednoga“, dovode se u vezu sa Srpskim dobrovoljačkim korpusom (SDK), vojnom formacijom iz vremena Drugog svetskog rata.

Pripadnici SDK-a su bili poznati kao ljotićevci po svom ideološkom vođi Dimitriju Ljotiću, vođi profašističke stranke Zbor.

Srpski dobrovoljački korpus se formalno nalazio pod komandom Nedićeve žandarmerije, ali je u nekoliko meseci 1943. godine faktički bio podređen nemačkim vojnim vlastima.

Od 1944. godine SDK dobija nemačko i italijansko naoružanje i uniforme.

Izvor: Espreso.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *