Slavimo Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara: Narod veruje da ovaj dan „određuje“ kakva će biti cela godina!

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava danas Svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata među kojima se najviše ističu vinari.

Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje se stradanje svetitelja Trifuna, koji je stradao 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

U „Ohridskom prologu“ Svetog vladike Nikolaja Velimirovića govori se o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja koji je „u detinjstvu čuvao guske i jedini mogaše pomoći ludoj kćeri cara Gordija“.

Sahranjen je skromno u selu Kampsada u Frigiji, gde je i rođen.


Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskom narodu i to u svim krajevima zemlje, a slave ga posebno vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proleće koje se već bliži.

Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.

Postoji narodno verovanje da ako na Trifundan pada sneg ili kiša biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Sveti Trifun je i zaštitnik grada Kotora. Veruje se da posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi – kaže ustaljeno narodno verovanje pretočeno u izreku.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *