SLOBA NIJE OBOREN ZBOG DEMOKRATIJE ILI ZATO ŠTO JE BIO „KASAPIN! Napravio je jednu NEOPROSTIVU GREŠKU…

MILOŠEVIĆ Vreme je da saznate istinu!

Jugoslavija, odnosno Srbija, uvek je bila izuzetak u odnosu na ostale zemlje i tragično je završila, a Slobodan Milošević, njen najpoznatiji lider s kraja 20. veka, postao je negativac onog momenta kada je odbio Međunarodni monetarni fond.

 

Ovo tvrdi Hanes Hofbauer, ekonomski istoričar iz Beča. Ovaj istoričar je i autor knjige o Kosovu, gde postoji i poglavlje o Srbiji.

 

„Kada se MMF na prelazu iz 1990. u 1991. godinu založio za plan Ante Markovića i Džefrija Saksa za mere štednje, Slobodan Milošević nije bio voljan da smanji troškove državne administracije“, navodi Hofbauer.

 

On ističe da je u januaru 1991. Milošević naložio tadašnjoj NBS da izda dinare u vrednosti od 1,6 milijardi američkih dolara. Od tada je, konstatuje on, Milošević negativac za Zapad.

 

FOTO: PROFIMEDIA/STOCK

 

Danas na teritoriji bivše Jugoslavije postoji pet valuta umesto jedne, postoji šest ili sedam entiteta umesto jednog. Glavnu reč imaju zapadne institucije poput MMF-a za ekonomska i NATO alijansa za vojna pitanja – podseća Hofbauer.

 

Hrvatski i bosanski lideri bili su od koristi zapadnim zemljama na putu ekonomske i vojne ekspanzije na Balkanu – tvrdi on i ocenjuje da iako su neki Miloševića proglašavali balkanskim Hitlerom, on nije bio veći nacionalista od Franje Tuđmana, a bio je daleko manje radikalan od Alije Izetbegovića.

 

Hofbauer upozorava da interesi kapitala pogoršavaju situaciju u Evropi, ali i na Bliskom istoku.

 

„Političke administracije u Vašingtonu i Briselu samo podržavaju krupne igrače u njihovoj ekspanziji, a zapadna vojna mašina stoji pod njihovom komandom na gotovs“, ističe Hofbauer.

 

Kao primer navodi kolaps Sirije, gde je jedna stabilna autokratija potpuno uništena, a situacija doprinela rastu desnog ekstremizma u Evropi.

 

Kurir.rs/Politika/Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *