SNP: MITROVDANSКI USTAV BRANA LAŽNOJ DRŽAVNOSTI КOSOVA

– Srpska narodna partija smatra da je u ovom vremenu velikih pritisaka na naš narod i državno rukovodstvo po pitanju Кosova i odbrane naših najvažnijih nacionalnih interesa, još važnije afirmisati norme i vrednosti sadržane u Mitrovdanskom ustavu, usvojenom pre trinaest godina.

Ustav Srbije je najbolja brana napadima, pretnjama i ucenama koje se ovih meseci sručuju na Srbiju od strane onih koji su stvorili lažnu nezavisnost na prostoru naše južne pokrajine.

Dokle god u srpskom Ustavu piše da je Кosovo Srbija, njihova takozvana nezavisnost je lažna, obična kula od papira i može se samo zasnivati na sili i pretnjama.

Mudri i sveti naš blaženopočivši Patrijarh Pavle duboko je osećao i znao da je, izašavši prvi i jedini put na glasanje, dao podršku pravnom temelju odbrane Кosova i slobodne, demokratske srpske države.

Кoliko god ga napadali od samog usvajanja, tražeći različite načine da ospore i promene njegove najvažnije odredbe, a posebno Preambulu u kojoj je još jednom potvrđeno da je Кosovo neotuđivi deo Srbije, Mitrovdanski ustav i danas važi i opstaje zahvaljujući činjenici da ga je doneo narod i da se Srbi neće odreći Кosova, nacionalne države, slobode i demokratije.

Ove vrednosti, Кosovo, nezavisna nacionalna država, sloboda i demokratija, za Srbina su najviše vrednosti, temlji identiteta naše nacije i on neće nikada dopustiti da budu uklonjene iz Ustava njegove države.

Zbog toga je danas važno ponovo isticati da se ni jedno rešenje po pitanju Кosova ne može tražiti izvan pravnog poretka utvrđenog Mitrovdanskim ustavom, kao i Rezolucijom 1244 SB UN.

Naše unutrašnje pravo, utvrđeno Ustavom, kao i međunarodno pravo zasnovano na ovoj Rezoluciji, osnova su naše pravne borbe za Кosovo, koja neće biti ni laka ni kratka.

I dokle god se ne odričemo ovog pravnog oružja koje imamo i dokle god iza nas zbog te odlučnosti da ne damo Кosovo stoje naši prijatelji u svetu, mi ne možemo nikada izgubiti naše Кosovo.

I mi duboko verujemo da će ova generacija Srba, koja je i donela Mitrovdanski ustav, ostati verna zavetu predaka i temeljima na kojima počivaju naš nacionalni identitet i naša državnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *